Japonia va mobiliza trupe în apropierea insulelor pretinse de China

Ministrul japonez al Apărării, Itsunorii Onodora în urma unui exerciţiu militar, 12 ianuarie 2014.
Ministrul japonez al Apărării, Itsunorii Onodora în urma unui exerciţiu militar, 12 ianuarie 2014. (YOSHIKAZU TSUNO / AFP / Getty Images)

Ministerul Apărării de la Tokyo va mobiliza 350 de soldaţi într-un arhipelag din sud-vestul Japoniei, în apropiere de insulele Senkaku, a anunţat luni, ziarul nipon Yomiuri Shimbun citând surse anonime, conform Mediafax.

Conform surselor, ar putea fi vorba despre insulele Amamio, Miyako şi Ishigaki, aflate la aproximativ 120 de kilometri de insulele Senkaku. Armata japoneză va mai în regiune şi un radar militar, în insulele Yonaguni aflate la 150 de kilometri de insulele Senkaku, care ar putea detecta din timp mişcările trupelor chineze.

Secretarul general al guvernului nipon, Yoshihide Suga, a anunţat că Tokyo va spori prezenţa militară în sud-vestul ţării, fără să ofere alte detalii.

De asemenea, guvernul de la Tokyo a propus, săptămâna trecută, un amendament prin care armata Japoniei să îşi poată exercita dreptul ”de apărare colectivă”, permiţându-i să se implice într-un război când un aliat este ameninţat. Noile măsuri au o valoare simbolică fiind printre primele măsuri militare adoptate de Japonia de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Situate în Marea de Est a Chinei, Insulele Senkaku au fost revendicate de către China, Beijingul trimiţând mai multe nave ale pazei de coastă în apele teritoriale nipone. Cea mai apropiată prezenţă militară a Japoniei în regiune este baza militară din Okinawa, aflată la 400 de kilometri distanţă de insulele disputate.