Jihadul Islamic ameninţă Israelul cu rachetele ”Judecăţii de Apoi”

(MOHAMMED ABED / AFP / Getty Images)

Jihadul Islamic are ”mai multe surprize în mânecă”, a anunţat Abdullah Shalah, şeful grupării teroriste, duminică, ameninţând Israelul.

Într-un interviu preluat de mass media arabă, Shalah a declarat că gruparea ”are o rezervă de arme strategice pe care nu le-a folosit niciodată”, dar pe care este pregătită să le folosească împotriva Israelului, dacă războiul din Gaza va continua. Liderul terorist nu a precizat exact care sunt acele arme.

Potrivit surselor din Gaza, armele la care se referă Shalah sunt rachetele de provenienţă iraniană Zelzal, balistice, care port purta o greutate de 600 de kilograme de explozibil pe o distanţă de 200 de kilometri. Sursele apropiate de Jihadul Islamic nu au precizat câte astfel de rachete deţine grupul, precizând că acestea sunt ”arma lor pentru Ziua Judecăţii de Apoi”.

Rapoartele din trecut afirmau că Iranul a furnizat aceste rachete grupării Hezbollah în 2006, dar este probabil ca ele să nu fi fost folosite în cel de-al Doilea Război Libanez, potrivit oficialilor israelieni.

Rachetele Zelzal ar putea fi respinse sau neutralizate de sistemul de rachete Patriot, sau de sistemul de protecţie israelian Arrow.

Duminică, The Telegraph a anunţat că Hamas-ul a semnat un acord de armament cu Phenianul, care s-a angajat să-i împrospăteze arsenalul de rachete. Hamas a lansat peste 1.500 de rachete asupra teritoriilor şi armatei israeliene în ultimele săptămâni.

Raportul preciza că înţelegerea, în valoare de sute de mii de dolari, a fost semnată cu ajutorul intermediarilor libanezi. Hamas a făcut prima plată către Phenian în bani lichizi, şi se aşteaptă să primească armamentul direct în Gaza în orice moment.

Potrivit surselor din informaţiile israeliene, Coreea de Nord a furnizat ajutor Hamas-ului sub mai multe forme. Experţii nord coreeni ar fi jucat un rol crucial la construirea reţelei vaste de ”tuneluri teroriste” de pe teritoriile palestiniene, care permit lansarea unor atacuri mortale în Israel.

Se crede că modelul tunelurilor se bazează pe reţeaua de tuneluri construită de Coreea de Nord sub Zona Demilitarizată ce o desparte de Coreea de Sud – considerată cea mai sofisticată reţea de tuneluri din lume.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe