Joe Biden anunţă retragerea americană din războiul din Yemen

Joe Biden
Joe Biden (Mario Tama / Getty Images)
A.P.
05.02.2021

În primul său discurs de politică externă la Departamentul de Stat, miercuri după-amiază, Joe Biden a anunţat că Statele Unite va încheia, în cele din urmă, toate operaţiunile ofensive din Yemen.

Războiul se dezlănţuie de peste cinci ani, timp în care Pentagonul a fost un lider important în cadrul coaliţiei Arabia Saudită-EAU. În ultimii doi ani, rolul SUA a fost supus unui control sporit al Congresului şi al publicului, pe măsură ce războiul a afectat din ce în ce mai mulţi civili.

Citiți și Biden aruncă în aer politica Trump pentru Orientul Mijlociu: Opreşte vânzările de armament către saudiţi şi Emirate

ONU a numit recent situaţia ca fiind „cea mai gravă criză umanitară din lume”, deoarece peste 100.000 de oameni au murit şi un număr nemenţionat de persoane suferă de foamete şi boli.

În Yemen războiul se desfăşoară, de fapt, între forţele susţinute de Iran - populaţie yemenită fiind shiită - şi cele guvernamentale, susţinute de Arabia Saudită. Miza este masivă, în principal având legătură cu expansiunea iraniană în Peninsula Arabică.

Citiți și Iranul reîncepe îmbogăţirea uraniului la 20% la uzina de la Fordo

În contextul preluării administraţiei americane de către echipa lui Joe Biden, anunţul este de natură să îngrijoreze guvernul israelian şi Casa Regală saudită, pe care Donald Trump reuşise să ii facă să formeze o alianţă pentru a opri expansiunea iraniană.

„Sfârşitul sprijinului american pentru operaţiuni ofensive în Yemen” a fost una dintre promisiunile campaniei lui Biden. După cum a subliniat acesta, forţele SUA sunt autorizate să continue lovituri împotriva organizaţiei Al-Qaeda în Yemen, dar orice implicare în războiul civil va fi acum limitată exclusiv la eforturile diplomatice de încheiere a conflictului.

Citiți și Comandantul armatei israeliene avertizează că are planuri de a ataca Iranul

La începutul zilei, miercuri, consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan a declarat că partenerii americani din Golf au fost notificaţi.

Statele Unite au acordat sprijin logistic şi militar unei coaliţii militare conduse de Arabia Saudită în războiul civil din Yemen, sprijinind efortul prin livrări de armament în valoare de miliarde de dolari.

Săptămâna trecută, Departamentul de Stat a anunţat că face o pauză şi revizuieşte vânzările de arme către saudiţi, precum şi către Emiratele Arabe Unite.

Luna trecută, imediat după preluarea mandatului, administraţia Biden a anunţat o „pauză” asupra transferurilor de arme din epoca Trump către coaliţia saudită-UEA, inclusiv aparate F-35 produse de Lockheed Martin.

Implicarea SUA în război datează din martie 2015, când preşedintele Barack Obama a autorizat forţele SUA să se alăture saudiţilor prin sprijin logistic şi de informaţii, care a inclus, ulterior, vânzări majore de arme.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor