Judecător american blochează deportările subordonate interdicţiei musulmane introdusă de Trump

Protestatari adunaţi pe aeroportul din Los Angeles pentru a demonstra împotriva decretului prezidenţial al lui Donald Trump
Protestatari adunaţi pe aeroportul din Los Angeles pentru a demonstra împotriva decretului prezidenţial al lui Donald Trump (KONRAD FIEDLER/AFP/Getty Images)

Un judecător federal a blocat o parte din decretul prezidenţial privind imigraţia, dat de preşedintele Donald Trump, hotărând că persoanele care au călătorit şi au aterizat deja în Statele Unite, având viză validă, nu ar trebui să fie trimise înapoi în ţările lor de origine.

Avocaţii au deschis un proces ca răspuns la decretul de vineri, care include o interdicţie de intrare, pentru 90 de zile, cu privire la cetăţenii din şapte naţiuni musulman-majoritare.

Hotărârea pronunţată de judecătorul american de primă instanţă Ann Donnelly, priveşte sute de persoane care au fost reţinute în aeroporturile americane ca urmare a acţiunilor lui Trump.

Uniunea Americană pentru Libertăţi Civile (ACLU), care a intentat un process colectiv împotriva interdicţiei, a aclamat amânarea temporară a executării ca fiind o victorie.

„Această hotărâre judecătorească menţine status-quo-ul şi garantează, persoanelor cărora le-a fost acordată permisiunea de a fi în această ţară, că nu vor fi ilegal înlăturate de pe pământul American”, a afirmat Lee Gelernt, director asistent al Proiectului Drepturile Imigranţilor din cadrul ACLU.

Procesul a fost intentat după ce doi cetăţeni irakieni au fost ţinuţi în detenţie de către oficiali ai forţelor de ordine de la Aeroportul Internaţional John F Kennedy (JFK), în timp ce încercau să intre în ţară în mod legal.

Peste 100 de persoane reţinute

Zeci de călători au fost reţinuţi la Aeroportul Internaţional JFK, ceea ce a determinat proteste în masă la aeroport.

La mai puţin de 24 de ore de la interdicţie, Departamentul de Securitate a spus că, unui număr de cel puţin 109 călători le-a fost refuzată intrarea în Statele Unite în total.

Departamentul de Securitate a afirmat duminica aceasta că se va „supune ordinelor judecătoreşti”, referindu-se la hotărârea pronunţată de Donnelly, dar că decretul dat de Trump rămâne şi el în vigoare.

Între timp, un grup de procurori generali discută dacă vor depune o contestaţie în instanţă împotriva decretului, au afirmat pentru Reuters oficiali din trei state americane.

Oficiali din birourile procurorilor generali din Pennsylvania, Washington şi Hawaii au spus că evaluează ce tip de plângeri trebuie depuse şi către ce instanţe.

Trump a semnat vineri un decret care interzice accesul persoanelor din şapte ţări majoritar musulmane, incluzându-i pe cei care se află în posesia green-cardurilor, care, de altfel, au reşedinţa permanentă în Statele Unite. Ulterior, un oficial al Casei Albe a declarat că posesorii de Green Card vor fi exceptaţi de la interdicţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe