Jurnal Trust Media: Lupta cu sistemul oligarhic care şi-a subordonat toate instituţiile statului este inegală

Jurnal TV va avea o nouă grilă de emisie deoarece este obligat să părăsească sediul. Conducerea trustului media afirmă că sistemul oligarhic continuă persecuţiile. Unele voci susţin că Moldova se apropie de o dictatură totală.
Jurnal TV
Jurnal TV (jurnal.md)

Conducerea Jurnal Trust Media din care fac parte postul Jurnal TV şi postul de radio Jurnal FM prin intermediul unei Declaraţii anunţă că va avea o nouă grilă de emisie, fiind păstrate doar câteva produse originale din cauză că sunt nevoiţi să-şi părăsească actualul sediu şi că sunt supuşi în continuare persecuţiilor. Pe parcursul întregii activităţi, au fost ţinta mai multor atacuri atât din partea structurilor mediatice deţinute de către oligarhul Vladimir Plahotniuc, cât şi din partea instituţiilor statului controlate de acesta.

„Începând cu ziua de luni, 16 ianuarie 2017, ora 00:00, postul Jurnal TV va avea o grilă de emisie nouă, fiind păstrate doar câteva produse originale. Declarăm ferm că pe parcursul acestor şapte ani am făcut tot ce ne stă în puteri în a promova adevărul, însă lupta cu un sistem oligarhic care şi-a subordonat întregul stat şi toate instituţiile este una inegală. O singură televiziune care activează pe cont propriu şi din mijloace private, fără niciun ajutor din interior sau exterior, nu este în stare să concureze cu cineva care ignoră orice reguli civilizate de joc”, se menţionează în Declaraţia conducerii Jurnal Trust Media, făcută publică de către jurnal.md.

Cea mai recentă lovitură am primit-o de la proprietarul clădirii în care avem sediul timp de aproape şapte ani. Pe neprins de veste, dânsul a hotărât să rezilieze unilateral şi necondiţionat contractul de locaţiune, obligându-ne să părăsim sediul într-un termen de 35 de zile. Cine îşi imaginează cât de puţin cum funcţionează o televiziune ştie că este imposibil să respecţi un termen atât de restrâns. Anume pe acest fapt au şi mizat cei care stau în spatele acestei decizii.

Considerăm imposibilă şi inoportună desfăşurarea unei activităţi normale a trustului în condiţiile actuale. Având de ales între a sista definitiv funcţionarea Jurnal TV şi a găsi o modalitate de a fi şi în continuare alături de spectatori, optăm pentru o formulă nouă de televiziune a rezistenţei în faţa unui regim antipopular.

Autorii Declaraţiei, în şirul acţiunilor persecutorii înscriu concurenţa neloială şi intimidările partenerilor comerciali în vederea determinării acestora de a renunţa la plasarea publicităţii, atitudinea părtinitoare şi discriminatorie faţă de Jurnal TV a Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) care şi-a manifestat de mai multe ori atitudinea ostilă faţă de postul jurnaltv.md prin aplicarea multiplelor sancţiuni, majoritatea fiind în afara cadrului legal. În acelaşi timp, lipsa unei justiţii echitabile şi independente au compromis orice încercare de a obţine dreptate în instanţele judecătoreşti din ţară.

„Este evident că Jurnal TV se află în antagonism cu acest sistem şi cu oamenii care îl servesc. Jurnal TV le stă ca un os în gât, nu le permite să fure ca în codru şi vorbeşte zilnic despre ilegalităţile pe care le comit ei la adăpostul instituţiilor de stat. Iată de ce, pe parcursul acestor ani, au fost întreprinse atacuri furibunde în speranţa reducerii noastre la tăcere.”

Analistul economic Sergiu Tofilat într-o postare pe contul său de socializare atenţionează despre noile presiuni asupra Jurnal TV şi aminteşte autorităţilor că nu suntem în Coreea de Nord, unde e dictatură totală. Poţi să încerci să-i închizi cuiva gura, dar asta-i temporar şi nu rezolvă problema. Dimpotrivă, omul caută ceea ce este interzis.

În acelaşi context, Alexandr Slusari vice preşedinte a Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr notează că „regimul criminal doreşte în anul 2017 finalizarea transformării ţării în Coreea de Nord. Acum se urmăreşte prin exterminarea Jurnal TV şi altor mass-media independente de Plahotniuc ca populaţia ţării în continuare să trăiască în ţara plină de mizerie şi corupţie. Daca regimul autoritar va reuşi să închidă ultimele insuliţe de libertate, atunci ţara definitiv se va scufunda în întuneric”.