Jurnalist britanic deţinut de Statul Islamic promite să ”transmită nişte fapte”

Jurnalistul britanic John Cantlie.
Jurnalistul britanic John Cantlie. (captură)

Jurnalistul britanic John Cantlie ar fi apărut ca ostatec al militanţilor Statului Islamic într-un material video publicat recent de susţinătorii grupării radicale, relatează Reuters.

Grupul Statul Islamic, care controlează teritorii din Siria şi Irak, a decapitat deja doi jurnalişti americani şi un lucrător umanitar britanic, în ultimele săptămâni. Militanţii susţin că execuţiile sunt represalii la atacurile aeriene lansate de Statele Unite în Irak.

Dar într-un nou material video lung de trei minute, bărbatul identificat drept Cantlie pare să fie într-o stare bună de sănătate şi promite să ”transmită nişte fapte” într-o serie de ”programe”, sugerând că vor exista mai multe dezvăluiri publicate pe viitor.

”Acum, ştiu ce gândiţi. Vă gândiţi, ‘Face asta numai pentru că este un prizonier. Are un pistol la cap şi este forţat să facă asta’. Nu-i aşa?”, a spus bărbatul în materialul video, purtând o salopetă portocalie.

”Păi, este adevărat. Sunt un prizonier. Asta nu o pot nega. Dar văzând că am fost abandonat de guvernul meu şi că acum soarta mea stă în mâinile Statului Islamic, nu am nimic de pierdut”.

Preşedintele american Barack Obama a încercat să construiască o coaliţie internaţională pentru a distruge Statul Islamic, un grup de militanţi radicali apăruţi din neant, care au exploatat haosul provocat de conflictele din Siria şi Irak pentru a captura teritorii semnificative în ambele ţări.

Statele Unite a lansat deja peste 150 de atacuri aeriene împotriva grupării în Irak iar Obama a declarat că nu va ezita să lovească grupul şi pe teritoriul Siriei.

În noul material video, intitulat ”Împrumută-mi urechile tale, mesaje de la ostaticul britanic John Cantlie”, bărbatul identificat drept Cantlie afirma că a fost capturat de Statul Islamic după ce a ajuns în Siria, în noiembrie 2012.

Acesta precizează că a lucrat pentru ziarele şi revistele Sunday Times, The Sun şi Sunday Telegraph.

”După războaiele imens de nepopulare şi dezastroase din Afganistan şi Irak, de ce par guvernele noastre atât de hotărâte să se implice într-un alt conflict ce nu poate fi câştigat”? a adăugat britanicul în videoclip.

”Vă voi arăta cum mulţi cetăţeni europeni au fost capturaţi şi apoi eliberaţi de către Statul Islamic. Şi cum guvernul britanic şi american s-au gândit că o pot face diferit de celelalte ţări europene”, a spus Cantlie, sugerând că Statele Unite şi Marea Britanie au refuzat să negocieze cu teroriştii care au executat sute de persoane, inclusiv femei şi copii, în numai două luni.

În mod tradiţional, SUA şi Marea Britanie nu negociază cu teroriştii pentru a descuraja eventuale acţiuni similare în viitor.