Jurnalist ucrainean, găsit ucis, torturat şi desfigurat, la o zi după ce a fost răpit

Protest pro-european în Ucraina
Protest pro-european în Ucraina (SERGEI SUPINSKY / AFP / Getty Images)

Un jurnalist ucrainean, ce a jucat un rol activ în protestele ce au dus la căderea preşedintelui Ianukovici, a fost găsit mort, sâmbătă, la o zi după ce fusese răpit. Corpul prezenta urme de tortură.

Vasili Serghienko, fusese răpit vineri seara, din localitatea sa de reşedinţă, Korsun-Shevchenkivski. O zi mai târziu, cadavrul său a fost descoperit într-o pădure, în apropiere de satul Vigraiev, în centrul ţării, la aproximativ 150 de kilometri sud-est de Kiev.

Potrivit partidului Svoboda, din care făcea parte Serghienko, trupul jurnalistului prezenta "urme de tortură" şi răni de cuţit. Jurnalistul ar fi avut faţa desfigurată, rotulele genunchilor sparte, prezenta urme de înjunghieri în zona gâtului şi inimii şi era lovit în cap şi la genunchi, conform unor declaraţii citate de postul Europa Liberă.

Reprezentanţi ai Svoboda, partid naţionalist al cărui lider, Oleg Tiahnibok va candida în cursa prezidenţială din 25 mai, au mai afirmat că Serghienko ar fi primit recent ameninţări, iar moartea acestuia ar putea să aibă legătură cu articole pe care le-a scris despre un puternic om de afaceri din regiune, căruia partidul nu i-a precizat numele.

Reamintim că recent un alt lider al unui partid naţionalist, activ în proţesele pro-europene, a fost executat în plină zi. Olexander Muziciko, lider regional al Considerat ultranaţionalist, Muziciko unul dintre coordonatorii Sectorului de Dreapta fusese declarat criminal de război de către Federaţia Rusă.

Pe 7 martie 2014, Itar - Tass a raportat că Muziciko este căutat de autorităţile ruse pentru "atrocităţi de război". Muziciko luptase în războiul cecen, de partea cecenă, fiind lider al grupului UNA-UNSO "Viking". Pe 11 martie 2014, secretarul Dumei Federaţiei Ruse, deputatul Valeri Rashkin, le-a cerut serviciilor speciale ruse să "urmeze exemplul" Mossadului şi să-i asasineze pe liderii Sectorului de Dreapta Dmitro Iaroş şi Aleksandr Muziciko.

Tot Federaţia Rusă a lansat în martie a.c. o anchetă şi împotriva lui Oleg Tiahnibok, liderul partidului naţionalist Svoboda din care face parte jurnalistul ucis, acuzându-l că ar fi luptat alături de miliţiile cecene în cel de al doilea război cecen.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe