Jurnalişti de la Chişinău: Dodon nu este o persoană prea agreată la Kiev şi la Bucureşti

Deşi era de aşteptat ca preşedintele R. Moldova, Igor Dodon, să efectueze următoarele vizite în statele vecine, Ucraina şi România, acesta nu a fost încă invitat, iar mai multe voci de la Chişinău spun că s-ar putea nici să nu fie invitat, având în vedere afirmaţiile privind cele două state.
Vasile Botnaru, directorul Radio Europa Liberă
Vasile Botnaru, directorul Radio Europa Liberă (alchetron.com/Vasile-Botnaru)

După ce a insultat statele vecine, preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon a ajuns să nu mai fie invitat nici la Kiev, nici la Bucureşti, afirmă unii jurnalişti moldoveni care au fost prezenţi şi la Bruxelles. „Până când Dodon rămâne cu pata asta pe frunte în formă de Crimeea, nimeni nu are de furcă cu el. El a încercat să rectifice, dar a făcut-o neîndemânatic, iar ucrainenii nu i-o vor ierta. Preşedintele nu este o persoana dorită la Kiev, dar nici la Bucureşti”, a menţionat directorul Radio Europa Liberă, Vasile Botnaru.

„Marele ortodox Dodon a dat-o pe lumea musulmană şi în următoarele cinci luni va avea întâlniri cu preşedinţi ai statelor asiatice, dar nu cu statele vecine”, a adăugat Alina Radu, directorul Ziarului de Gardă, în cadrul emisiunii „În profunzime” de la Protv, în contextul în care, Dodon ar fi declarat recent că nu va suferi enorm dacă nu va fi invitat de către şefii statelor vecine, întrucât şi aşa are „agenda full pentru următoarele 3-4-5 luni”.

Totodată, şefa Ziarului de Gardă consideră că „un preşedinte de stat, este obligat să aibă grijă de buna vecinătate cu toţi vecinii săi, şi noi avem acum doi vecini, Ucraina şi România împreună cu Uniunea Europeană şi cu Blocul NATO. El blamează aceşti vecini pe toate fronturile, complică relaţiile cu ei şi ţine la acea relaţie cu un stat care e departe. Ceea ce ne leagă de Rusia, e o armată care stă aici (în Transnistria – n.r.) şi comerţul destul de redus. De ce face un preşedinte asta? Doar ca să fie nepreşedinte”.

Şi dacă tot s-a prezentat mereu ca un politician pro-rus care încearcă şi acum, din postura de preşedinte să ducă Moldova spre Federaţia Rusă, de fapt, „ceea ce are Dodon cu Rusia nu se numeşte dragoste, se numeşte bani. PSRM nu este un partid transparent, banii în electorală nu au fost explicaţi, este evident că de undeva vin nişte bani care susţin masiv acest partid”, a mai specificat Radu.

„Igor Dodon este alimentat de această senzaţie că are sprijinul populaţiei şi de nemulţumirea activităţii Parlamentului. Dânsul vrea să bată fierul cât e cald, dar după mine, chiar Dodon la un moment dat va trebui probabil să conştientizeze că în schimbul asistenţei care vine deja din Occident şi condiţionat, mâine chiar dacă câştigă el alegerile parlamentare, anticipate cum vizează el, nu va veni imediat ajutorul din Federaţia Rusă, fiindcă acolo nu este”, a reiterat jurnalistul de la Europa Liberă.

Pe lângă declaraţiile acide privind Crimeea care ar aparţine Rusiei, în opinia lui Dodon şi scoaterea unioniştilor din Moldova în afara legii, preşedintele RM a făcut declaraţii şi mai sonore în primele sale vizite oficiale, la Moscova şi la Bruxelles, privind Acordul de Asociere RM-UE, Oficiul NATO la Chişinău, lucruri luate din nou în calcul de către autorităţile europene.

„Din păcate în culise s-a dat deja semnalul, „Atenţie, în decembrie s-a adoptat mecanismul de retragere a acordului privind libera circulaţie. Nu trebuie să decidă toate 28 de state care au ratificat libera circulaţie pentru moldoveni. S-ar putea într-o zi, acest mecanism să fie pus foarte rapid în funcţiune şi să fim anunţaţi că moldovenii nu mai au dreptul să circule pentru că guvernanţii voştri nu se ţin de cuvânt în subiectele legate de Acordul de Asociere”, a precizat Botnaru după ce s-a întors de la Bruxelles, unde a avut întâlniri cu diplomaţi de acolo.

Deşi, în Moldova, foarte multă lume se întreabă, de ce nu fac nimic partenerii externi, dacă ştiu că se fură şi că nu se implementează reforma, plus că mai continuă şi bani să dea autorităţilor de la Chişinău, cei doi jurnalişti punctează că „europenii nu pot să sară peste capul instituţiilor statale”.

„Eu ştiu că atunci când au avut ocazia să intervină, au intervenit, cu discuţii neoficiale, mai din culise, dar ei, nu au temeiuri să se adreseze prin intermediul televiziunilor cu un apel către populaţie, există instituţii pentru asta”, consideră Vasile Botnaru.

„Oficialii europeni sunt diferiţi, dar cred că nici nu au unde bate cu pumnul în masă. Pe de o parte avem o forţă politică aliată lui Dodon care de dimineaţă până seara spune că Moscova e minunată, pe de altă parte avem o altă forţă a Partidului Democrat care conduce Guvernul, încalcă standardele peste tot, dar strigă în gura mare în fiecare zi că „Noi iubim Europa”. Nu există acum o forţă politică cu adevărat responsabilă şi interesată să combată corupţia. E ca şi cum te duci la două entităţi iresponsabile să le mai baţi cu pumnul în masă. Nu are sens”, a comentat Alina Radu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe