Kandovan - un loc aparte cu case-peşteri în formă de con (video)

Satul troglodit Kandovan din nord-vestul Iranului, este un loc unic în lume cu case-peşteri în formă de con în care, chiar şi astăzi, trăieşte o comunitate de 170 de familii.

Kandovan, Iran
Kandovan, Iran (wikipedia.org)

Situl este asemănător satelor din Cappadocia, Turcia, solul fiind compus din ignimbrite, un material vulcanic fin transportat pe distanţe mari, solidificat la temperaturi ridicate după emanaţie şi care formează întinderi vaste. Acest material, cunoscut şi sub numele de tuf, este un tip de rocă sedimentară având ca şi caracteristică un grad înalt de porozitate. Locuinţele troglodite din Kandovan, care au fost săpate în stâncă, există de sute de ani (unii pretind că există de 3.000 ani) şi sunt încă locuite.

Drumul care duce din oraşul Tabriz până în satul de poveste Kandovan traversează un munte abrupt şi arid, acoperit permanent de un strat de zăpadă pe tot parcursul anului. Frigul izbeşte deja de la poalele muntelui, iar cu cât se urcă în altitudine şi se apropie de Kandovan, ceaţa şi vântul tăios loveşte vizitatorii.

Situat la 600 km de Teheran şi în apropierea graniţei cu Turcia, Kandovan este o localitate magică şi mai puţin cunoscută. Absenţa turiştilor străini zeci de ani, a păstrat secret acest loc unic din Iran cu sute de ani de istorie. Situat la nord-vest de Azerbaijanul iranian, prima sa particularitate este că satul este format din roci care cresc din munte ca prin magie.

Dar, principala atracţie care îl etichetează ca loc unic în lume, este forma conică a caselor. Late la bază şi rotunjite sau ascuţite la vârf, aspectul lor amintind de casele din basme. Vizitatorii care ajung în Kandovan, rămân uimiţi de aceste forme naturale de conuri tubulare, care reprezintă locuinţe-peşteri în care, chiar şi astăzi, trăiesc aproximativ 170 de familii.

Chiar dacă mulţi compară acest oraş iranian cu Cappadocia, locuitorii din Kandovan pretind că acest loc este unic şi de ani de zile au dezvoltat o industrie turistică modestă. Strada principală are mai multe tarabe cu suveniruri, cum ar fi haine calde din piele naturală cusute de mână, ceramică realizată manual, bijuterii şi ornamente tradiţionale, precum şi delicatese.

Satul are o moschee şi un restaurant. Dar nu există nicio urmă de infrastructuri tipice, greoaie şi, de obicei, fără gust, create pentru turismul de masă. Kandovan este încă virgin, iar aceasta o diferenţiază de Cappadocia din Turcia.

Pentru a vă plimba prin acest sat liniştit ar trebui să aveţi plămâni sănătoşi şi antrenament fizic, deoarece străzile mici din piatră care îl străbat şerpuiesc pe o pantă abruptă. Dacă plouă sau ninge, cum se întâmplă de obicei, atunci chiar că vizitarea acestui sat devine un eveniment sportiv. Dar merită efortul. Pe măsură ce se urcă pe scara din interiorul muntelui-sat apare farmecul locuinţelor-peşteri, apărute literalmente din munte. Uşi mici din lemn încastrate în piatră păstrează intimitatea acestor oameni prietenoşi şi umili.

Unele dintre aceste case de piatră au fost transformate în locuinţe modeste, dar cochete, pentru turişti. Camerele nu au niciun fel de lux. Magia experienţei este de a dormi într-o casă de piatră cu acoperişuri rotunjite, pereţi largi şi neregulaţi, ştiind că în urmă cu peste 6.000 de ani, unii dintre primii oameni au locuit în acest loc.

Oamenii din zonă atribuie apei minerale din Kandovan proprietăţi de vindecare: este văzută ca un remediu pentru boli de rinichi, boli reumatice şi alte boli, generând un turism local care atrage iranienii din întreaga ţară.

Surse: Wen On Earth, Wikipedia.org, El Mundo