Misteriosul geoglif preistoric: Candelabrul din Paracas

Candelabrul din Paracas
Candelabrul din Paracas (wikimedia.org)

Paracas este o peninsulă deşertică situată în Rezervaţia Naţională Paracas, o arie naturală protejată din Peru, în regiunea Ica. Aici, în Golful Pisco, gravat pe partea laterală a unui deal, se află un geoglif gigantic - faimosul "Candelabru", cu o înălţime de peste 180 de metri, care poate fi văzut de pe mare de la o distanţă de circa 20 km.

Conform unor estimări, Candelabrul din Paracas datează din anul 200 î.Hr., dar unii cercetători cred că provine din timpuri mult mai îndepărtate. Creatorii săi au trebuit să sape şanţuri adânci de cel puţin 60 cm, plasând apoi pietre în jurul candelabrului. Este o enigmă faptul că, în ciuda tuturor intemperiilor deşertului, şantul se reface permanent.

Adevărata semnificaţie şi motivul realizării ''Candelabrului'' rămân în continuare învăluite în mister, cu toate speculaţiile şi ipotezele apărute. A fost un simbol divin? Un seismograf gigant? Sau, pur si simplu, a fost un instrument de orientare pentru marinari?

Chiar vechimea sa este discutabilă. Estimarea actuală (anul 200 î.Hr.) de fapt, a fost obţinută din datarea cu radiocarbon a ceramicii găsite în zonă. Ar fi vorba de ceramică aparţinând civilizaţiei Paracas, dar nimic nu este în măsură să confirme dacă această populaţie a realizat, de asemenea, maiestuosul geoglif. Presupunând că acesta era un semn pentru marinari, forma inciziei este misterioasă şi puţin mai greu de descris. Unii l-au comparat cu un cactus, în timp ce alţii cred că seamănă mai mult cu un sfeşnic cu trei braţe.

Scriitorul peruan Beltran Garcia a sugerat că sfeşnicul poate reprezenta un seismograf gigantic şi precis, capabil să înregistreze undele seismice generate nu numai în Peru, dar peste tot pe planetă. Cercetătorul Tony Morrison, care a studiat în profunzime folclorul local, presupune că sfeşnicul a fost un semn pentru a ajuta la orientarea marinarilor.

Alţii au sugerat că geogliful din Paracas reprezintă un trident din mâna zeului Viracocha, zeitate din mitologia pre-incaşă din regiunea Anzilor a Americii de Sud.

Astfel, adevărata semnificaţie şi scopul candelabrului din Paracas rămân necunoscute până în prezent. Poate că această informaţie ar putea fi pierdută în labirintul istoriei pentru totdeauna. Cu toate acestea, geogliful imens continuă să atragă oameni din întreaga lume, dornici de a admira măreţia şi farmecul său misterios.