Kazahstanul nu se teme de Putin. A confiscat o bază spaţială rusă

O rachetă rusească Proton decolează de pe o rampă de lansare la cosmodromul Baikonur din Kazahstan în 28 aprilie 2014.
O rachetă rusească Proton decolează de pe o rampă de lansare la cosmodromul Baikonur din Kazahstan în 28 aprilie 2014. (Captură Foto)

În urma unei dispute legate de o datorie de 25 de milioane de euro, autorităţile din Kazahstan au trecut la confiscarea proprietăţilor şi activelor administrate de agenţia spaţială rusă Roscosmos pe cosmodromul Baikonur.

Agenţia de presă Interfax a relatat că Tribunalul Centrului Financiar Internaţional din Astana (AIFC) a decis recuperarea a peste 2 miliarde de ruble -aproximativ 26 de milioane de dolari- de la Centrul pentru exploatarea obiectelor de infrastructură spaţială terestră (TsENKI) în favoarea întreprinderii mixte kazahe-ruse Baiterek.

Bagdat Musin, ministrul Dezvoltării Digitale, Inovării şi Industriei Aerospaţiale din Kazahstan, a declarat că, în urma "anumitor procese la Curtea de Arbitraj AIFC (Astana International Financial Center), în urma cărora AIFC a luat o anumită decizie".

TsENKI, principalul operator al cosmodromurilor ruseşti şi principala firmă din structura corporativă a Roscosmos, a primit, de asemenea, interdicţia de a repatria sau de a vinde orice active tangibile situate în Kazahstan.

Musin a confirmat că, în ciuda hotărârii judecătoreşti, există negocieri în curs de desfăşurare pentru soluţionarea litigiului: "Spun din nou, decizia instanţei a fost luată, dar procesele ulterioare vor continua. Acum, din câte ştiu eu, conducerea TsENKI se află în Kazahstan şi negociază [cu Baiterek]", a adăugat el.

Potrivit presei din Kazahstan, valoarea plăţii neefectuate a fost calculată de autorităţile din Astana în urma unor evaluări legate de impactul asupra mediului al misiunii Soyuz-5.

Proiectul Soyuz-5, care vizează dezvoltarea unei noi rachete de transport mediu capabile să transporte până la 17 tone pe orbita joasă a Pământului, s-a confruntat cu întârzieri semnificative din cauza unor probleme de proiectare, a unor probleme tehnice şi a lipsei de finanţare. Termenul iniţial de 2022 a fost amânat până în 2024 şi au fost exprimate îngrijorări cu privire la posibilitatea unor noi întârzieri.

Recentul conflict din Ucraina a sporit provocările proiectului Soyuz-5, deoarece recondiţionarea platformei de lansare a fost amânată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe