Klaus Iohannis: "Cer MAE să mărească numărul de secţii de votare"

11 august 2014, Alianţa Creştin Democrată, desmnarea candidatului pentru  funcţia de Preşedinte al României. În imagine, Klaus Iohannis
11 august 2014, Alianţa Creştin Democrată, desmnarea candidatului pentru funcţia de Preşedinte al României. În imagine, Klaus Iohannis (Epoch Times România)

Prezidenţiabilul ACL, Klaus Iohannis, a cerut sâmbătă Ministerului Afacerilor Externe să organizeze mai multe secţii de votare în străinătate, reamintind că Guvernul avea toate prerogativele să facă acest lucru dar nu l-a făcut:

"Astăzi avem de la BEC că Guvernul ar fi putut să mărească numărul secţiilor de votare din diaspora, dar nu a vrut. Domnului Ponta îi este frică de voturile românilor din diaspora, pentru ca ei ştiu foarte bine să facă foarte bine diferenţa între mine şi Victor Ponta care iată, inclusiv în calitatea lui de premier, a minţit.", a declarat Iohannis, citată de Realitatea.net, la scurt timp după ce Biroul Electoral Central a dat un comunicat de presă prin care anunţa că a arătat că răspunderea organizării secţiilor de votare, care s-au dovedit insuficiente în primul tur de scrutin, revine MAE şi nu Biroului Electoral Central. MAE avea şi are atât baza cât şi răspunderea legală de a înfiinţa oricâte secţii de votare sunt necesare pentru desfăşurarea procesului de votare în bune condiţiuni, reieşea din comunicatul BEC.

"Este o situaţie foarte tristă că un candidat profită de funcţia publică pe care o are pentru a îngrădi un drept constituţional. Astăzi am aflat că vor ieşi mii de oameni în stradă pentru a-şi apăra dreptul la vot. Îmi exprim solidaritatea cu cei care vor protesta. Îi chem pe toţi cetăţenii cu drept de vot să-l folosească. Candidatul Victor Ponta este un pericol pentru democraţia din România. În 16 noiembrie, votăm pentru democraţie. Mă întreb dacă Victor Ponta pune în pericol dreptul la vot, oare ce alte drepturi fundamentale va mai periclita. Eu cer MAE să mărească numărul de secţii de votare", a declarat Klaus Iohannis, într-o conferinţă de presă susţinută la Sibiu.

Declaraţiile prezidenţiabilului ACL au venit în contextul în care sâmbătă seara, în numeroase oraşe ale ţării au avut loc ample proteste de solidaritate pentru alegeri libere, proteste de solidaritate cu românii din diaspora, al căror drept la vot a fost îngrădit prin organizarea defectuoasă a procesului de votare la primul tur de scrutin.

Mii de români aflaţi în străinătate au stat, pe 2 noiembrie, ore în şir la cozi uriaşe pentru a vota la primul tur de scrutin. Cu toate acestea, la ora 21, deşi mulţi nu apucaseră să voteze, porţile secţiilor de votare s-au închis. Cu toate acestea, MAE a refuzat să deschidă noi secţii de vot pentru turul doi de scrutin şi să prelungească programul secţiilor existente. Românii din ţară au sancţionat sâmbătă atitudinea guvernului, ieşind cu miile în stradă şi cerând alegeri corecte şi libere şi "dePontaminarea" ţării.