UPDATE: "Ţara s-a trezit din somn!" - protestele pentru alegeri corecte cuprind România

Protest pentru alegeri libere, Piaţa Universităţii, Bucureşti, 8 noiembrie 2014.
Protest pentru alegeri libere, Piaţa Universităţii, Bucureşti, 8 noiembrie 2014. (Epoch Times)

UPDATE, ora 20.02: Tinerii ieşiţi în centrul Timişoarei cântă "Deşteaptă-te, române!", în timp ce flutură drapelul României, decupat în mijloc, ca în timpul Revoluţiei din 1989.

"Ceauşescu n-a murit, este Ponta travestit!" s-a scandat după imn, înainte ca mitingul să se încheie, aşa cum a fost anunţat, la ora 20.

Protestul s-a încheiat şi la Cluj, tot la ora 20 şi la fel şi în Bucureşti.

UPDATE, ora 19.30: În Timişoara, în Piaţa Operei, se strigă din răsputeri "Jos Ponta!" şi "În turul doi, ne luăm ţara înapoi!" în timp ce clujenii scandează "Ponta, nu uita, eşti mai rău ca Ebola!". Potrivit HotNews, în Cluj protestează cel puţin 8000 de persoane iar în Timişoara în jur de 2000.

"Am ieşit pentru viitorul nostru!" declară un tânăr timişorean, pentru Gândul Live, reamintind celor ce nu sunt hotărâţi dacă să iasă sau nu la vot, că votul este "un drept câştigat de părinţii noştri la Revoluţie." În Timişoara, în 1989, s-a murit pentru acest drept.

La Oradea se scandează "România-i ţara mea, şi nu vreau să plec din ea" , "Vrem o ţară pentru toţi ,nu guvern de mafioţi" ,"Ponta minte, nu- l vrem preşedinte", "Lăsaţi diaspora să voteze." Peste 300 de orădeni s-au strând în centrul oraşului, relateaza Realitatea, pentru a protesta în numele românilor din diaspora cărora, pe 2 noiembrie, nu le-au fost asigurate condiţiile pentru a vota.

UPDATE ora 19.19: "În 1989 de aici a pornit totul, nimeni nu va uita asta vreodată. Vreau să vă rog un lucru, în sfera voastră de influenţă, în familiile voastre, convingeţi-i să iasă la vot! Noi suntem cei ce putem să-i conştientizăm pe cei care dorm! Alegerile acestea sunt despre noi!", vorbeşte un alt tânăr, la portavoce, în Timişoara, în timp ce mulţimea scandează "Jos Ponta!"

În Bucureşti se strigă, de asemenea, "Jos Ponta!" şi "După turul doi, Ponta la gunoi!"

Monica Macovei a venit şi ea printre manifestanţii din Piaţa Universităţii.

UPDATE ora 18.50: În jur de 1500 de persoane scandează "DNA! DNA!", "Jos Ponta!" şi "Depontaminaţi România" în Piaţa Universităţii, la Bucureşti. La Cluj, peste 3500 de oameni strigă "Fiţi eroi, veniţi cu noi în turul 2!" iar la Timişoara, oraşul unde în urmă cu 25 de ani a izbucnit scânteia Revoluţiei, din sute de piepturi răsună "Jos Ponta! Jos Comunismul", "Diaspora să apară, Ponta să dispară!"

Atât la Timişoara, cât şi la Constanţa şi Iaşi, cei ieşiţi pe străzi cântă "Deşteaptă-te, române!"

"Mi-a ajuns să văd modul de viaţă pe care îl avem, mi-a ajuns cuţitul la os, nu se mai poate!", a declarat un tânăr la Timişoara pentru Gândul Live, în timp ce un student relatează că a ieşit pentru a protesta faţă de modul în care au fost trataţi românii din diaspora, obligaţi să stea la cozi uriaşe pe 2 noiembrie, pentru dreptul lor constituţional de a vota.

* * *

UPDATE ora 18.00: Românii nemulţumiti de modul în care au fost organizate alegerile în diaspora au început să iasă în stradă. Câteva sute de persoane s-au stâns deja în Piaţa Universităţii la Bucureşti iar la Cluj, de asemenea, în jur de 1500 de oameni au ieşit în stradă.

"Ghinion, ţara s-a trezit din somn!", scandează mulţimea.

Protestatarii cer organizarea de alegeri libere şi respect pentru românii din diaspora.

* * *

Zeci de mii de persoane au anunţat pe Facebook că vor participa la numeroasele proteste care se vor desfăşura sâmbătă şi duminică în mai multe oraşe din ţară şi diaspora. Aceste manifestaţii apar ca răspuns la organizarea mai mult decât defectuoasă a alegerilor prezidenţiale din 2 noiembrie, când mii de români din diaspora nu şi-au putut exercita dreptul la vot cu toate că au stat ore în şir la cozi interminabile.

Protestele anunţate pentru acest sfârşit de săptămână au început încă de vineri, când mii de oameni au ieşit la Arad şi la Sibiu şi au strigat ”Justiţie, Dreptate, a noastră Libertate!”

Sâmbătă la ora 18 vor avea loc proteste pentru organizarea de alegeri libere în cele mai mari oraşe ale ţării: Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Constanţa, Braşov, Oradea, Deva, Târgu Mureş, Sibiu şi Craiova.

Iată câteva oraşe şi locul unde vor avea loc protestele: Bucureşti: Piaţa Universităţii; Cluj-Napoca: Piaţa Unirii, Craiova: Piaţa Mihai Viteazul; Timişoara: Piaţa Operei; Constanţa: Parcul Primăriei; Iaşi: Prefectura Iaşi. La Oradea protestul va avea loc sâmbătă, 8 noiembrie la ora 16 la Statuia lui Mihai Viteazul, lângă Pasajul Vulturul Negru.

Duminică, 9 noiembrie, se vor desfăşura proteste în ţară şi în afara ţării: Braşov la Prefectura Braşov, B-dul Eroilor la ora 13; Viena: Institutul Cultural Român la ora 15; Londra: 35 Kensington High St., duminică la ora 13 şi la Paris: Duminică, ora 16.00, locul va fi anunţat ulterior.

Pentru exercitarea dreptului la vota în turul al doilea din 16 noiembrie, românii din diaspora solicită să li se asigure mai multe secţii de votare, iar cei din ţară doresc introducerea votului prin corespondenţă, demisia lui Corlăţean şi creşterea numărului de secţii în diaspora.

Este de menţionat că, pe 2 noiembrie, în timp ce la secţiile de votare din judeţele unde Ponta a obţinut majoritatea, se înregistrau valuri de votanţi pe listele suplimentare (11%, dublu faţă de alegerile trecute), în străinătate, românii au stat la cozi infernale, mulţi dintre ei nereuşind să-şi exercite dreptul la vot.

În capitalele europene precum şi în alte mari oraşe din afara graniţelor, unde orientarea cetăţenilor români de dreapta este binecunoscută de guvern, le-au fost asigurate prea puţine secţii de votare, insuficiente buletine de vot sau ştampile, fiind obligaţi să completeze şi declaraţii pe propria răspundere, ceea ce a dus la formarea unor cozi la care au aşteptat între 2-5 ore, unii chiar neputând vota în intervalul de timp programat, adică până la ora 21.

"În diaspora nu e vorba de proastă organizare, lipsă de fonduri, incapacitate logistică, ci de o operaţiune deliberată prin care statul român, folosind aceste mijloace, împiedică deliberat sute de mii de români să voteze, totul pe motiv că votul acestora este considerat greşit: inadecvat politic", a declarat deputatul de diaspora, Ovidiu Raeţchi.

Reamintim că românii din diaspora au cerut ca cei responsabili pentru proasta organizare a turului I de scrutin să-şi dea demisiile şi să fie traşi la răspundere. Potrivit Codului Penal, art. 385, împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.