Ponta transmite un mesaj electoratului. Şi altul baronilor locali

Victor Viorel Ponta
Victor Viorel Ponta (Epoch Times România)

Premierul Victor Ponta a transmis marţi seara un dublu mesaj electoral, în cadrul unei emisiuni la B1 TV. Primul dintre ele, pentru electorat, iar cel de al doilea, pentru baronii locali.

Prezidenţiabilul Victor Ponta, calificat alături de Iohannis în turul 2 de scrutin a declarat că după ce va fi ales preşedintele ţării îşi va înainta demisia din calitate de lider al PSD, urmând ca, potrivit statutului partidului, Liviu Dragnea, tăticul baronilor locali, cel ce semnează şi decontează finanţări locale, investiţii etc., să preia conducerea formaţiunii.

„Prin demisia din funcţia de preşedinte al PSD, conform statutului partidului, Liviu Dragnea conduce partidul. El, împreună cu Daniel Constantin, cu Gabriel Oprea, cu Kelemen Hunor, va negocia structura ministerelor, cu viitorul premier, Călin Popescu Tăriceanu”, a declarat Ponta.

Cu alte cuvinte, după ce şi-a asigurat simpatizanţii că iese preşedinte, încercând să demotiveze în acelaşi timp electoratul nehotărât ("de ce să ies la vot, că oricum Ponta e ca şi ales?"), premierul le-a transmis şi baronilor mesajul că, dacă "se alege", cu ajutorul lor, şefia partidului nu va fi preluată de unul din lupii tineri care-l înconjoară, gen Dan Şova sau Ghiţă, ci de unul de-al lor, respectiv de Dragnea.

Ponta şi-a continuat campania electorală auto-definindu-se drept un preşedinte al tuturor, unul care înţelege că, "în 2014 o societate nu se poate conduce doar cu măsuri de stânga sau cu măsuri de dreapta" ci că e nevoie şi "de măsuri de dreptate socială", să se dea înapoi, salariile şi pensiile (despre care staff-ul lui Ponta nu omite niciodată să precizeze că au fost tăiate de guvernul Boc, aşa, că să înfigă bine acest lucru în mentalul colectiv) cât şi să dubleze alocaţiile pentru copii (măsură la care în genere, PSD se punea ghiţă-contra).

În condiţiile în care Comisia Europeană a avertizat marţi că Guvernull va fi nevoit să crească taxe sau să taie cheltuieli pentru a compensa scăderile de venituri prognozate în 2015 din reducerea CAS, a taxei pe stâlp şi a accizelor, în caz contrar urmând ca deficitul bugetar să urce la 2,8% din PIB, cu 10 miliarde de lei peste ţintă, premierul Ponta a anunţat, tot marţi, că România are excedent bugetar cam 18 miliarde, din care intenţionează să cheltuiască în jur de 6 miliarde, pentru a plăti banii datoraţi de stat către bugetarii care au acţionat în instanţă autorităţile ca urmare a tăierii salariilor în 2010.

"Avem excedent bugetar, am cheltuit mai puţin decât am încasat, am discutat chiar ieri cu directorul BNR, avem vreo 18 mld de lei în contul de la trezorerie, cum am putea să folosim diferenţa, până la 2.2% cât avem voie să avem deficit. Una din măsurile pe care le vom analiza, România are de plătit către cetăţeni, judecători, avocaţi, titluri executorii obligatorii 5,7 miliarde ele. Dacă le plătim în decembrie, avem mai multe avantaje, economisim 5, 7 miliarde readucem banii în consum (în luna decembrie, lună cadourilor n.r.)şi un al treilea efect nu mai rămânem datori la oameni. Putem să mai cheltuim în jur de 13 miliarde, ca să avem deficit 2,2", a precizat premierul.

Ce NU a precizat premierul însă a precizat CE, de asemenea tot marţi este că în anul 2014, reducerea CAS cu 5 puncte precum şi nivelul redus de colectare a TVA sunt contrabalansate de creşterea accizei la carburanţi şi lărgirea bazei de impozitare a proprietăţilor cu alte cuvinte, banii cu care se laudă premierul sunt bani luaţi cu japca de Guvern sau, prin taxe, impozite accize, tot de la cetăţeni.

Restul, gen cele 10 miliarde deficit bugetar peste ţintă anul viitor estimate de forul european, sunt detalii 'minore' de care prezidenţiabilul Victor Ponta nu s-a cramponat. O să-i recupereze Tăriceanu şi Liviu Dragnea, din nişte taxe, după ce el va fi fost ales. Ca să fie bani pentru biserică şi baroni.