Klaus Iohannis ia parte la comemorarea revoluţiei de la Timişoara

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Epoch Times România)

Timişoara comemorează marţi 25 de ani de la aprinderea scânteii revoluţiei împotriva regimului comunist. La ceremoniile din acest an ce marchează scurgerea unui veac de la momentul când pe străzile Timişoarei a răsunat primul strigat "Jos Ceauşescu" va lua parte şi preşedintele ales, Klaus Iohannis.

"Anul acesta, pe 16 decembrie, se împlinesc 25 de ani de când naţiunea română şi-a strigat dreptul la libertate. Sunt 25 de ani de când românii au rupt, cu preţul atâtor vieţi de martiri, lanţurile unui regim opresiv şi au oprit sufocarea naţiunii lor.

Vă chem să ne amintim împreună de acele zile în care naţiunea noastră şi-a recâştigat libertatea şi să ne afirmăm deschis admiraţia pentru eroismul tuturor celor care s-au opus dictaturii comuniste. Să ne amintim de eroii de la Timişoara, să preţuim astfel memoria lor şi să veghem în continuare la sănătatea societăţii noastre.

Cea mai importantă lecţie a lui Decembrie 1989 este că armele nu pot sfărâma niciodată conştiinţa oamenilor, iar valorile libertăţii şi democraţiei trebuie apărate cu orice preţ.", scrie viitorul preşedinte pe contul său de Facebook.

Programul manifestărilor va începe în cursul acestei dimineţi cu o prezentare de carte şi o expoziţie foto dedicată Revoluţiei, organizată de Asociaţia Luptătorilor din Timişoara Arestaţi în Revoluţie (ALTAR) la Penitenciarul Timişoara.

La ora 11:.30, Opera Naţională Română din Timişoara va găzdui vernisajul expoziţiei cu tema "Revoluţia din 1989" iar la ora 15:00, la Consiliul Local Timişoara, va începe şedinţa festivă dedicată comemorării a 25 de ani de la Revoluţia Română, în cadrul căreia vor fi decernate mai multe titluri de Cetăţean de Onoare al Timişoarei unor revoluţionari.

La ora 17:30, în cadrul unei procesiuni cu torţe şi lumânări, se va reface "traseul Revoluţiei", începând de la casa pastorului Laszlo Tokes şi continuând pe ruta Piaţa Maria - bulevardul 16 Decembrie 1989 - Podul Traian - bulevardul Regele Ferdinanad - Catedrala Mitropolitană din Timişoara. Alaiul se va opri şi va depune lumânări şi candele pe treptele Catedralei în memoria tinerilor ucişi în Revoluţie, relatează Hotnews.

La ora 18:00, timişorenii vor aduce un omagiu victimelor căzute în decembrie 89 printr-un moment de reculegere pe treptele Catedralei, alături de corul Contrast al Operei Naţionale Române din Timişoara. Tot aici, Biblioteca Judeţeană Timiş va marca 25 de ani de Libertate printr-o nouă ediţie "Lecturi aprinse".

La ora 19:00, Corul Naţional de Camera Madrigal la Opera Naţională Română va susţine un concert de colinde, sub conducerea dirijorală a Annei Ungureanu.

Spre miezul nopţii, ALTAR va preda ştafeta manifestărilor Asociaţiei 17 Decembrie a Răniţilor şi a Familiilor Îndoliate din Revoluţia din 1989, în cadrul unor momente de reculegere şi aprinderea de candele în Piaţa Victoriei, precum şi o Liturghie (la miezul nopţii) oficiată în Biserica Martirilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne