Klaus Iohannis: "Îmi propun să redescoperim împreună ideea de unitate naţională"

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Epoch Times România)
Prezent la festivităţile de la Alba Iulia din 1 decembrie, preşedintele ales al României, Klaus Iohannis, şi-a exprimat dorinţa ca, în mandatul său, să redescopere împreună cu românii "ideea de unitate naţională", prin asta înţelegând asumarea de obiective naţionale, acţiunea comună pentru atingerea lor şi refacerea încrederii.

"Ca preşedinte al României, îmi propun să redescoperim împreună ideea de unitate naţională. (...) Înseamnă asumarea unor obiective naţionale, înseamnă acţiunea comună în atingerea lor şi înseamnă refacerea încrederii. Ziua de astăzi este cel mai bun prilej pentru a vedea care sunt marile noastre restanţe", a declarat Klaus Iohannis, citat de hotnews.

La aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire, România trebuie să aibă "obiective naţionale, legate de locul ei în Europa şi în lume, obiective naţionale legate de propria sa dezvoltare, de reducere a decalajelor între regiuni, de conectarea la Europa prin infrastructură, obiective naţionale legate de educaţie, obiective naţionale legate de reformarea instituţiilor publice care servesc cetăţenii", a mai precizat Iohannis.

La moment aniversar, noul preşedinte al ţării a mai vorbit despre necesitatea redescoperirii şi reconstrucţiei încrederii ca fundament al reconstrucţiei ţării: "Suspiciunea permanentă, îndoiala, teama, nesiguranţa ne-au îndepărtat unii de alţii mai ales în ultimii ani, ne-au făcut să vedem adversari unde am fi putut vedea parteneri, ne-au făcut să stăm deoparte acolo unde puteam fi implicaţi, ne-au făcut să fim rezervaţi acolo unde puteam construi, ne-au făcut să lucrăm singuri, acolo unde puteam lucra în echipă. (...) Fără redescoperirea şi reconstrucţia încrederii, vom repeta la nesfârşit aceleaşi experienţe".

Viitorul preşedinte al ţării a fost întâmpinat la Alba Iulia cu aplauze şi cu tradiţionala pâine cu sare. Un grup de localnici îmbrăcaţi în straie populare, l-au servit pe Iohannis cu pâine, sare şi pălincă tradiţională.

Potrivit sursei citate, Iohannis a primit din partea unei ştafete a veteranilor un steag tricolor, pe care l-a înmânat directorului Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, urmând ca steagul să fie expus în muzeu. Ulterior, preşedintele ales a depus o coroană de flori la bustul Regelui Ferdinand din faţa Catedralei Reîntregirii.

Autorităţile le-au pregătiţi sutelor de participanţi la festivităţile de la Alba o paradă militară la care au luat parte circa 860 de militari şi peste 40 de mijloace tehnice de luptă, printre care şi trei avioane mig-21 Lancer şi o masă populară pentru care s-au pregătit 7000 de porţii de friptură şi cârnaţi şi peste 1500 de litri de vin.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne