Klaus Iohannis: „Voi reuşi să schimb România. Voi câştiga bătălia cu Victor Ponta”

Preşedintele PNL Klaus Iohannis
Preşedintele PNL Klaus Iohannis (Epoch Times România)

Klaus Iohannis, preşedintele PNL, a afirmat marţi că nu are nicio problemă cu justiţia, că în cursa prezidenţială îl va învinge pe Victor Ponta şi că noul PNL este un partid fără Traian Băsescu.

Iohannis precizează că este român şi ca la meciul de handbal Under 18, în finala cu Germania a ţinut cu echipa României şi că în orice sport atunci când la tv se dă un meci unde joacă echipa României, ţine cu România.

Preşedintele PNL a afirmat: "Eu doresc să câştig Preşedinţia României. Îl pot bate pe Victor Ponta. Am intrat cu mult optimism în această campanie. Eu sunt convins că dacă sunt desemnat, voi câştiga Preşedinţia României, mă bazez pe date, pe atitudinea mea, pe dorinţele oamenilor şi pe faptul că am o echipă foarte bună şi că împreună cu această echipă pot câştiga Prezidenţialele. Eu cred că de data aceasta, în 2014, trebuie să mergem mai departe de o simplă bătălie la baionetă. E cazul să ieşim din logica campaniilor electorale negative. Eu vreau să am şi altceva, vreau să am un concept despre funcţia de preşedinte, cum trebuie să se poziţioneze faţă de societate, faţă de instituţiile statului, un preşedinte-mediator, dar un preşedinte FERM. Toate aceste lucruri le voi arăta în campanie şi sper ca prin acest demers să fac un lucru care până acum a fost neglijat, să vin cu un mesaj pozitiv. Nu vreau să se spună că am câştigat pentru că am spus mai multe lucruri stranii despre contracandidat".

Iohannis arată că este pregătit să lucreze cu un premier ca Victor Ponta şi că în situaţia în care ar ajunge la Preşedinţie, iar Ponta ar fi premier, această colaborare ar fi una instituţional corectă, dar fără sinergii deosebite.

Preşedintele liberalilor menţionează că în cazul în care Cătălin Predoiu nu va fi nominalizat candidat la preşedinţie, acesta va rămâne în echipă. "Noi acum ne pregătim pentru Prezidenţiale, dar acum nu putem avea un guvern. Această schimbare se petrece cel mai târziu în 2016, iar eu sunt convins că vom câştiga alegerile şi vom guverna", a adăugat acesta.

În opinia lui Iohannis, este prea devreme să se discute despre schimbarea şefilor de servicii secrete, unde este important să fie persoane echidistante, susţinând că George Maior şi Teodor Meleşcanu îşi fac treaba foarte bine.

Referitor la PSD şi guvernul Victor Ponta, Iohannis consideră că aceştia "se comportă aşa cum ne-am temut că se vor comporta când vor reveni la putere: acaparează puterea, vrea să acapareze media, vrea să acapareze mult mai mult decât trebuie, să controleze un partid politic, pe fondul unei guvernări din care nu înţelegem mare lucru. Rectificarea bugetară nu este nicio realizare: există un deficit de 4,5 miliarde după primele şase luni."

Ca urmare a faptului că Guvernul a modificat legea alegerilor printr-o ordonanţă a Guvernului, Iohannis a afirmat: "Ne temem de fraudarea alegerilor. Noi credem că este înlesnit turismul electoral, că legislaţia trebuie să fie stabilă."

Referitor la tema baronilor, preşedintele PNL a afirmat că "în Sibiu nu există baroni, nici eu nu sunt baron. Eu propun o Românie fără înjurături, o clasă politică care lucrează în interesul public, o României fără migraţie politică, o Românie fără baroni, fără un Guvern care lucrează în interesul acestor baroni."

Da. Voi reuşi să schimb România. Voi câştiga bătălia cu Victor Ponta

"Eu nu am niciun fel de problemă cu justiţia. ANI a întocmai un raport prin care a susţinut că sunt incompatibil: pentru că eram primar şi reprezentantul Sibiului în societatea regională de apă-canal. ANI nu cunoaşte termenul de regional. ANI a considerat că există o incompatibilitate, am atacat raportul ANI în instanţă, prima instanţă, Curtea de Apel, mi-a dat dreptate 100%. ANI a făcut apel la Înalta Curte, care va judeca acest dosar, probabil în 2015 sau 2016. Nu sunt incompatibil. Nu există nicio şansă să am un termen aşa de repede şi nicio şansă să pierd procesul", a precizat candidatul PNL la prezidenţiale.

Referitor la atacurile legate de religie, Iohannis a mărturisit: "Nu mă simt dezavantajat, nici ameninţat, nici nu cred că este o problemă că se discută despre religie în spaţiul public, dar e o problemă că se discută despre religie în campania electorală. A apărut o generaţie de politicieni care nu a citit nicio carte de istorie. Nimeni nu poate fi discriminat din cauza religiei, din cauza apartenenţei religioase. Problema nu este a mea că sunt etnic german şi protestant, problema este a domnului Ponta că a îndrăznit să introducă această temă în campania electorală. Eu am o relaţie foarte bună cu reprezentaţii tuturor bisericilor, nu trebuie să rămânem cu impresia că e o dispută între credincioşii ortodocşi şi cei protestanţi, şi cei greco-catolici. În România există şi alţii (alte religii, n.red.)."

În legătură cu atitudinea faţă de Traian Băsescu, Iohannis a afirmat: "Nici nu ne-am căutat, nici nu ne-am întâlnit (cu preşedintele Traian Băsescu, n.red.). Noul PNL este un partid fără Băsescu. Ce vrem noi să construim este pentru viitor, nu pentru trecut. Nu este nici pro, nici contra Băsescu, este fără Băsescu."

Preşedintele liberalilor consideră că dacă Monica Macovei va candida la prezidenţiale, acest lucru va afecta şansele PMP. "Nu am nicio părere specială despre doamna Macovei, nu fac aprecieri asupra persoanelor, ci asupra proiectelor politice", a mai adăugat acesta.

În final, Iohannis a concluzionat: "Da. Voi reuşi să schimb România. Voi câştiga bătălia cu Victor Ponta."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne