Kovesi şi Lazăr în colimator. Ministrul Justiţiei anunţă evaluări şi "măsuri"

În timp ce politicienii Puterii - în special cei cu dosare - înfierează DNA-ul şi în genere lupta anticorupţie, Tudorel Toader anunţă o evaluare de fond a activităţii DNA şi a Parchetului General şi vorbeşte de justiţie selectivă şi condamnări pe nedrept.
Tudorel Toader(Minstrul Justitiei),
Tudorel Toader(Minstrul Justitiei), (Florin Chirila/Epoch Times)

UPDATE. Şeful Inspecţiei Judiciare de pe lângă Consiliul Superior al Magistraturii, Lucian Netejoru, a dat undă verde începerii controalelor privind eficienţa managerială de la Parchetul General şi DNA, reiese dintr-un comunicat de presă remis de instituţie.

Concluziile rapoartelor de control vor fi ulterior înaintate Secţei pentru procurori din cadrul CSM.

* * *

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat luni că a sesizat Inspecţia Judiciară pentru a face o evaluare "de fond" a activităţii manageriale la DNA şi la Parchetul General, relatează Hotnews. Potrivit ministrului, măsurile care vor fi propuse în urma acestei evaluări "vor fi proporţionale disfuncţionalităţilor constatate".

"La cele două autorităţi nu au fost făcute evaluări de fond privind activitatea managerială din 2007. Zece ani de zile o instituţie să nu fie verificată nu stiu dacă e tocmai în regulă", a declarat Tudorel Toader, într-o conferinţă de presă.

"Vă asigur că măsurile propuse vor fi proporţionale disfuncţionalităţilor constatate", a adăugat Tudorel Toader, menţionând că "a venit vremea clarificărilor la DNA".

Anunţul vine în contextul în care în ultima vreme DNA a fost ţinta a numeroase atacuri, recent RTV difuzând o serie de înregistrări audio atribuite Laurei Codruţa Kovesi, în care aceasta i-ar cere procurorului Uncheşelu să "decapeze instituţional" în dosarul "cu casele" pentru a ajunge la "domnu' premier". Din înregistrare nu se poate deduce despre ce premier ar fi vorbă, însă ministrul Justiţiei, care astăzi anunţă evaluări ale Inspecţiei Judiciare, a afirmat la momentul respectiv că înregistrarea se referea la Grindeanu. Pe de altă parte, DNA a susţinut că înregistrările sunt trucate, între declaraţii făcute de Kovesi la varii şedinţe operative fiind intercalate o serie de sintagme care nu îi aparţin şi care sunt menite să distorsioneze grav conţinutul celor spuse.

Revenind la declaraţiile făcute astăzi de Tudorel Toader, ministrul a ţinut să afirme că susţine "cu toată convingerea continuarea luptei împotriva corupţiei", adăugând însă că această luptă nu înseamnă numai DNA, aplicare de pedepse şi condamnări, ci înseamnă în primul rând prevenirea faptelor de corupţie".

"Nici Inspecţia Judiciară nici ministrul Justiţiei nu se pot substitui autorităţii pe care o are procurorul în soluţionarea cauzei. E vorba de o evaluare a activităţii parchetului de pe lângă ICCJ, a managementului respectivelor autorităţi", a precizat Toader.

Ministrul Justiţiei s-a referit şi la recentele dispute legate de DNA, precizând că nu poate spune el dacă înregistrările audio care au apărut în presă sunt adevărate sau nu, dar la CSM este în curs procedura de verificare a respectivelor înregistrări.

De asemenea, Toader şi-a exprimat "speranţa" că în urma controlului pe care îl va face Inspecţia Judiciară nu se va constata că avem o "justiţie selectivă" (idee vehiculată de unii politicieni, în special de cei ce au probleme cu legea).

"Sper să se respecte şi cronologia soluţionării funcţie de cronologia înregistrării cauzelor", a subliniat ministrul Justiţiei. "Ca ministru sunt obligat să nu văd numai partea pozitivă, să văd şi partea negativă, şi faptul că din păcate mulţi cetăţeni sunt arestaţi, urmăriţi penal, anchetaţi, trimişi în judecată eventual şi condamnaţi ca ulterior să se constate că sunt nevinovaţi, ceea ce e o adevărată tragedie pentru cel în cauză şi o pată pe obrazul justiţiei din România", a declarat Toader.

Ministrul Justiţiei a adăugat că nu ar cataloga drept "scandal" recentele dispute din cadrul DNA, ci mai degrabă "controverse", care au şi o parte pozitivă, respectiv faptul că acestea scot la suprafaţă eventualele disfuncţionalităţi, neconcordanţe.

Întrebat dacă ia în calcul o discuţie cu Laura Codruţa Kovesi, Tudorel Toader a negat, afirmând că aceasta ar însemna să se substituie inspecţiei judiciare, ceea ce nu are voie.

"Ministrul Justiţiei nu îi cheamă pe cei reclamaţi, deoarece s-ar duce în zona controlului. Ministerul Justiţiei are rolul de a asigura echilibrele, buna funcţionalitate iar buna funcţionalitate nu o asigur vorbind cu procurorul şef ci cerând Inspecţiei Judiciare respectivele verificări".

Mai amintim în context că Toader promitea o atentă "monitorizare" a activităţii DNA şi Parchetului General imediat după ce CCR a decis că anchetarea adoptării OUG 13 - demers început de DNA şi continuat de Parchet - a perturbat activitatea Guvernului. După decizia CCR, Toader i-a evaluat pe Lazăr şi Kovesi, anunţând ulterior că, deşi anchetarea OUG 13 a fost o greşeală gravă, cei doi nu vor fi revocaţi din funcţie, însă activitatea le va fi monitorizată pentru a nu ieşi din "matca constituţională" a competenţelor pe care le au.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne