Kovesi: "Sunt oameni care nu-şi doresc să ne continuăm activitatea"

Procurorul şef al DNA a reamintit că MCV-ul a blocat o serie de iniţiative nocive pentru lupta anticorupţie şi s-a declarat de acord ca acesta să rămână.
Laura Kovesi la bilanţul activităţii DNA, 25 februarie 2016
Laura Kovesi la bilanţul activităţii DNA, 25 februarie 2016 (Epoch Times România)

În contextul în care tot mai mulţi politicieni, plus Guvernul, cer ca UE să renunţe la Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), procurorul şef Laura Codruţa Kovesi a declarat miercuri, ca acest mencanism a fost si este foarte util. Totodată, Kovesi a opinat că există oameni inclusiv în instituţii cu atribuţii în administrarea justiţiei care nu şi-ar dori ca activitatea anticorupţie să continue.

"Sunt oameni care nu-şi doresc să ne continuăm activitatea, dar cred că oamenii care îşi doresc să ne continuăm activitatea sunt mult mai mulţi. Din păcate, din categoria celor care nu doresc să ne continuăm activitatea sau să avem piedici în activitatea noastră sunt şi printre cei care lucrează în anumite instituţii care au atribuţii legate de administrarea justiţiei.", a declarat Kovesi la digi24.ro.

Abordând subiectul MCV, Kovesi s-a declarat de acord ca mecanismul prin care UE monitorizează progresele înregistrate de ţara noastră în domeniul reformei judiciare şi al luptei împotriva corupţiei să rămână.

"Nu ştiu ce consecinţe politice sunt, sau ce implicaţii politice, însă eu, ca magistrat, vă pot spune că acest MCV a fost extrem de util pentru noi şi dacă el va continua, dacă Comisia Europeană va decide să continue, noi vom fi în continuare extrem de cooperanţi şi sunt convinsă că toate evaluările care se vor face vor fi la fel de obiective.

Din perspectiva mea, acest Mecanism de foarte multe ori a blocat anumite iniţiative care doreau să limiteze instrumentele investigative sau doreau să restrângă competenţele pe care DNA la are şi nu doar în aceşti ani şi anterior acestor doi ani. De fiecare dată acest Mecanism de Cooperare şi Verificare a adus în discuţie susţinerea instituţiilor europene în a păstra progresele care s-au făcut. Din această perspectivă, eu sunt de acord ca MCV să rămână", a declarat Kovesi.

Procurorul şef al DNA a mai opinat că MCV a contribuit la reformarea justiţiei şi la păstrarea progreselor înregistrate în acest domeniu, fiind în continuare un instrument util de evaluare a activităţii DNA.

"Anterior am deţinut şi poziţia de procuror general, deci sunt aproape nouă ani de când am participat la misiunile de evaluare. Pot să spun că MCV pentru noi a fost un instrument foarte util în a face reforme şi a face paşi înainte în justiţie, dar şi un instrument foarte util în a păstra aceste reforme care s-au făcut.

La DNA vin de două ori pe an experţi din partea Comisiei Europene care ne evaluează rezultatele. Este o evaluare obiectivă, pe care din punctul meu de vedere, nu are de ce să mă deranjeze şi chiar este utilă. Şi orice evaluare externă a instituţiei este foarte bună", a mai precizat Kovesi.

Reamintim că în ultima perioadă premierul Dacian Cioloş a pledat în discuţiile cu oficialii UE pentru renunţarea la MCV, în viziunea premierului fiind mai oportun ca acesta să fie internalizat, cu alte cuvinte, statul român să se automonitorizeze în materie de justiţie, luptă anticorupţie etc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne