Lacrimi şi acatiste. Senatul îl scapă din nou pe Vosganian de urmărirea penală

Ministerul Economiei, conferinţă de presă susţinută de ministrul Varujan  Vosganian.
Ministerul Economiei, conferinţă de presă susţinută de ministrul Varujan Vosganian. (Epoch Times România)

Fostul ministru liberal al Economiei, Varujan Vosganian, acuzat de corupţie în "Dosarul Romgaz", a scăpat din nou de urmărirea penală. Din cei 132 de senatori care au votat, 56 au votat "pentru" ridicarea imunităţii colegului lor, 71 au votat "împotrivă", iar 5 voturi au fost anulate.

Varujan Vosganian este acuzat că a favorizat firma Interagro a controversatului om de afaceri Ioan Niculae. Procurorii DIICOT care instrumentează dosarul îl acuză pe acesta de constituirea unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi complicitate la delapidare.

Cu puţin timp înaintea votului, Varujan Vosganian a susţinut cu patos că este nevinovat în faţa colegilor săi din Senat, iar la finalul discursului a izbucnit în lacrimi, potrivit B1 TV. Mai mult, întors la locul său din sală, Vosganian a fost surprins de camerele de luat vederi în timp ce citea acatiste.

"Este greşită ideea că Senatul trebuie să accepte pe bandă rulantă cererile de urmărire penală. (...) Din 1990 pierderile înregistrare în sectorul de stat au fost uriaşe. Parchetul nu a găsit vreun vinovat. Tocmai când o industrie a fost salvată de la dispariţie, atunci s-a găsit o persoană care a subminat economia naţională.

O spun cu durere în suflet: patriotismul economic în România este tratat cu neîncredere. La noi trebuie să te justifici pentru că ajuţi o industrie să trăiască. Procurorii au continuat investigaţia şi nu au găsit nimic. Nu a apărut nici cea mai mică suspiciune de inters personal şi corupţie", s-a apărat Varujan Vosganian.

După ce a aflat rezultatul votului, fostul ministru al Economiei a salutat decizia colegilor săi: "Îmi manifest speranţa că acest moment să fie interpretat ca o victorie a democraţiei şi a demnităţii Parlamentului României şi să ofere o şansă tuturor de a aşeza puterile statului pe echilibrul pe care îl dorim cu toţii".

Dosarul Romgaz

Din referatul întocmit de către procurori rezultă că, în perioada decembrie 2006 – decembrie 2008, Varujan Vosganian, şi în perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, Adriean Videanu, în calitate de miniştri, au aprobat, semnat şi susţinut în Guvern un număr de 6 Ordine, respectiv trei Memorandumuri, în scopul sprijinirii intereselor financiare ale grupului infracţional constituit de către suspectul Ioan Niculae şi au utilizat SNGN ROMGAZ SA (unitate naţională de interes strategic) în interesul privat al SC INTERAGRO SA, acordând discount-uri comerciale substanţiale la livrarea de gaze naturale către SC INTERAGRO SA, peste plafoanele practicate de SNGN ROMGAZ SA, precum şi gaze naturale exclusiv din producţia internă, cu nerespectarea dispoziţiilor legale şi în condiţiile în care SC INTERAGRO SA înregistra debite istorice la plata gazelor consumate.

Astfel, demersurile celor doi miniştri s-au realizat în condiţiile în care SC INTERAGRO SA înregistra o datorie reprezentând cca. 70% din bugetul anual al societăţii naţionale, fiind grav afectate principalele activităţi ale SNGN ROMGAZ SA, societatea naţională fiind transformată practic într-un furnizor al unui client privat privilegiat şi fiind pus în pericol sistemul energetic naţional pe segmentul gazelor naturale.

"În cauză există suspiciunea rezonabilă că prin activitatea miniştrilor Varujan Vosganian şi Videanu Adriean, respectiv prin vânzarea preferenţială către SC INTERAGRO SA a unor cantităţi masive de gaze naturale, această societate a fost plasată într-o veritabilă poziţie de monopol pe piaţa gazelor naturale. Mai mult, SNGN ROMGAZ SA şi Ministerul Economiei fiind entităţi ale statului cu atribuţii în domeniul energetic, prin folosirea SNGN ROMGAZ SA în favoarea SC INTERAGRO SA, contrar scopului pentru care SNGN ROMGAZ SA a fost înfiinţată, s-au creat riscuri semnificative în planul securităţii energetice a României", susţin procurorii DIICOT.

În Referate se mai reţine că SNGN ROMGAZ SA a livrat în această manieră către SC INTERAGRO SA, gaze naturale din producţia proprie în valoare de cca. 500 de milioane de dolari, din care în jur de 92 de milioane de dolari reprezintă valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal.

Impozitul pe profit datorat bugetului de stat de către SNGN ROMGAZ SA, aferent veniturilor diminuate cu cuantumul reducerilor comerciale acordate către SC INTERAGRO SA, este de aproximativ 15 milioane de dolari iar TVA este de cca. 19 milioane de dolari.

Valoarea reducerilor comerciale de întreruptibilitate acordate către SC INTERAGRO SA pentru achiziţiile de gaze naturale din producţia internă a SNGN ROMGAZ SA reprezintă cca. 51% din totalul de cca. 500.000.000 lei aferent reducerilor comerciale acordate consumatorilor eligibili cu statut de consumatori întreruptibili în perioada februarie 2008 – decembrie 2010.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră deFacebook.