Lanţul de "sinucideri" de pe Wall Street continuă: 8 directori de mari organizaţii financiare au murit în condiţii suspecte în ultima lună

Sediul Central al Băncii JP Morgan din New York.
Sediul Central al Băncii JP Morgan din New York. (John Moore / Getty Images)

Este cunoscut faptul că, alături de dentişti, contabilii reprezintă o categorie de mare risc în ceea ce priveşte sinuciderea. Dar seria de directori sau angajaţi de vârf ai marilor companii financiare care se sinucid în ultima perioadă iese complet din tipar, alertând o parte a presei, în timp ce marile ziare evită să vorbească despre aceste incidente.

Epidemia de "sinucideri" de pe Wall Street continuă să facă ravagii în rândul bancherilor de top din mai multe ţări. Cel puţin 8 directori de organizaţii financiare internaţionale - nume mari precum JP Morgan, Deutsche Bank şi Swiss Re AG, s-ar fi "sinucis" în ultimele patru săptămâni.

În general aceştia sunt găsiţi cazuţi de pe clădiri înalte, dar unele cazuri moartea a survenit prin spănzurare, sau, chiar mai ciudat, prin împuşcare cu pistolul de cuie (cu aer comprimat!).

Seria controversată a deceselor a început, cel puţin din relatările presei, pe data de 21 ianuarie, primul caz fiind cel al directorului de comunicaţii al Swiss Re AG din Londra, Tim Dickenson. Totuşi, decesul acestuia nu a văzut pagina ziarelor până la apariţia celorlalte cazuri asemănătoare.

Lista bancherilor care au murit în condiţii controversate în ultimele săptămâni este următoarea:

Pe 20 februarie - Li Junjie, 30 de ani - angajatul JP Morgan Hong Kong, Junjie ar fi fost implicat în diverse proiecte pe lângă postul obişnuit de la schimbul valutar. Chiar dacă nu a lăsat niciun bilet înainte de "suicid", colegii săi spun că acesta se afla sub ”o presiune imensă din cauza muncii”. Junjie este al patrulea bancher care ar fi sărit de pe acoperişul unui sediu JP Morgan în ultima lună.

Moartea acestuia este cu atât mai stranie cu cât, în ultimele săptămâni, directorul executiv al băncii JP Morgan din Londra cât şi vicepreşedintele JP Morgan Europe au murit în condiţii asemănătoare.

Pe 19 februarie, James Stuart, 70 de ani - om de afaceri de peste 50 ani şi fost director al National Bank of Commerce, Stuart este considerat un om de afaceri a cărui relaţii erau extrem de extinse. Moartea lui nu a fost făcută publică în presă. Mai straniu, necrologul său nu precizează cauzele morţii.

Pe 12 februarie Ryan Crane, 37 de ani, director executiv al băncii internaţionale JP Morgan, cu o vechime de 14 în bancă. De data aceasta poliţia nici nu a mai dat detalii legate de circumstanţele morţii sale. Moartea lui Crane este cu atât mai stranie cu cât în urmă cu două săptămâni, pe data de 28 ianuarie, Gabriel Magee, un alt manager important al companiei JP Morgan, ar fi sărit de pe sediul central al băncii din Londra. Cei doi lucrau împreună şi se cunoşteau.

Pe 7 februarie Richard Talley, 57 de ani, fondatorul American Title Service din Colorado a fost găsit mort. Poliţia susţine că Tallet s-a sinucis în garajul său cu un pistol pentru cuie, împuşcat de opt ori în piept şi cap.

Pe 29 ianuarie Mike Dueker, 50 de ani, economist şef de la Russel Investments, care s-ar fi „aruncat” de pe un pod (Tacoma Narrows) care trecea pe deasupra unei autostrăzi, în statul Washington. Russel a fost angajat ca asistent VP la Federal Reserve în St. Louis între 1991-2008.

Pe 28 ianuarie Gabriel Magee, 39 de ani, vicepreşedinte la JP Morgan Europe. Corpul său a căzut de pe celebrul zgârie nori Canary Warf din Londra (etajul 33), aterizând pe o clădire mai mică din vecinătate. La auzul veştii părinţii săi au declarat că se vor deplasa imediat la Londra pentru a lua lucrurile fiului lor şi a cere explicaţii - cei doi americani respingând vehement versiunea oficială a morţii prin sinucidere.

Pe 26 ianuarie, William Broeksmit, 58 de ani, director executiv al Deutsche Bank, a fost găsit de poliţie spânzurat în casa sa din South Kensington, Londra. A doua zi, Eric Ben-Artzi, fost angajat la Deutsche Bank, care a părăsit banca după ce a început să publice informaţii despre practicile scandaloase ce ar fi avut loc acolo, a ţinut o conferinţă de presă despre pierderile de 12 miliarde pe care DB le-ar fi înregistrat şi despre care directorii DB ar fi ştiut.

Pe 21 ianuarie, Tim Dickenson – directorul de comunicaţii al Swiss Re AG şi-a găsit sfârşitul de pe acoperişul sediului JP Morgan din Londra în condiţii suspecte. Nici poliţia şi nici presa a nu a publicat vreo informaţie cu privire la moartea sa.

Speculaţiile nu au întârziat să apară. Singura legătură între aceste cazuri este că atât JP Morgan cât şi Deutsche Bank sunt anchetate în scandalul manipulării ratelor interbancare LIBOR. Mai multe bănci au fost acuzate de manipularea ratelor la împrumuturi interbancare în scandalul LIBOR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie