Lavrov susţine că Moscova este învinuită “pe nedrept” în cazul de spionaj din Austria

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov
Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov (Johannes Simon / Getty Images)

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat omologului său austriac că Rusia este acuzată pe nedrept de spionaj, după ce Viena a anunţat că anchetează un fost colonel austriac pentru presupuse acte de spionaj desfăşurate de-a lungul multor ani în favoarea Moscovei, potrivit RFE/RL.

Conform unei declaraţii a Ministerului rus de Externe, în timpul discuţiei telefonice purtate sâmbătă cu omologul său austriac, Karin Kneissl, Lavrov a vorbit despre “acuzaţii necoroborate cu dovezi”.

Lavrov a precizat că Viena ar fi trebuit să discute despre aceste acuzaţii în privat, direct cu Moscova, fră să le facă publice.

Disputa privind spionajul riscă să afecteze legăturile cu unul dintre puţinii aliaţi europeni ai Rusiei. Acesta este cel mai recent dintr-o serie de cazuri în care Moscova a fost acuzată de spionaj în diverse state UE, SUA şi în alte ţări.

În 9 noiembrie, cancelarul austriac Sebastian Kurz şi ministrul apărării, Mario Kunasek, au dezvăluit că un colonel austriac pensionat în urmă cu 5 ani este suspectat că ar fi lucrat pentru serviciul rus de informaţii din anii 1990 până anul acesta.

“Spionajul este inacceptabil şi spionajul rusesc în Europa este de asemenea inacceptabil”, a afirmat cancelarul Kurz.

Kneissl a reacţionat la scandal prin anularea unei călătorii în Rusia.

“Dacă suspiciunile vor fi confirmate, acestea vor afecta în mod serios relaţiile bilaterale dintre Austria şi Rusia”, a precizat Kneissl.

Conform Ministerului rus de Externe, Kneissl i-a spus lui Lavrov în timpul unei convorbiri telefonice că are speranţa că această problemă nu va afecta relaţiile dintre cele două ţări.

Kneissl a stârnit uimire în luna august când a dansat un vals împreună cu preşedintele rus Vladimir Putin şi s-a înclinat în faţa acestuia la nunta ei.

Potrivit unor rapoarte, Viena suspectează că fostul colonel de armată, în vârstă de 70 de ani, a lucrat cu serviciul rus de informaţii timp de câteva decenii şi îl investighează pentru presupusa dezvăluire de secrete de stat.

Un purtător de cuvânt al Ministerului austriac al Apărării a declarat sâmbătă publicaţiei Kurier că presupusele informaţii transmise de fostul colonel “ar fi variat de la lucruri neimportante la informaţii mai sensibile”.

Totuşi, alte rapoarte media au sugerat că, de fapt, colonelul nu s-ar fi aflat într-o poziţie potrivită ca să dezvăluie date secrete de cel mai înalt nivel.

Publicaţia Salzburger Nachrichten a susţinut că, aparent, colonelul ar fi transmis informaţii de la seminarii şi cursuri desfăşurate de NATO, la care a participat el, precum şi informaţii disponibile pentru sistemul intranet al armatei.

Austria nu este membră NATO, dar cooperează strâns cu alianţa militară vestică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe