Lazăr, pe baricade. Politicienii, somaţi să dinamiteze abuzul în serviciu şi conflictul de interese

Modificările care vizează Codurile penale promovate de Ministerul Justiţiei condus de Tudorel Toader au fost toate "oportune", nu au depăşit cadrul deciziilor CCR, iar politicienii nu trebuie să deturneze acest demers, a fost mesajul transmis de procurorul general Augustin Lazăr.
Augustin Lazăr
Augustin Lazăr (Florin Chirilă / Epoch Times România)

Un număr semnificativ de funcţionari publici au fost găsiţi vinovaţi de abuz în serviciu sau de conflict de interese, astfel că politicienii nu trebuie să umble la textele de lege care reglementează aceste infracţiuni atât de necesare pentru disciplinarea conduitei celor care lucrează cu banul public, a tras un semnal de alarmă sâmbătă, în faţa presei, procurorul general Augustin Lazăr.

"Ministerul Public a precizat deja că modificările propuse pentru a fi aduse codurilor de către Ministerul Justiţiei au fost toate oportune, au fost în cadrul prevăzut de deciziile Curţii Constituţionale, nu au depăşit cu nimic acest cadru al deciziilor Curţii Constituţionale. Şi, de asemenea, noi am venit cu anumite aspecte tehnice pe care le-am prezentat pentru o mai bună înţelegere a textului legii. În rest, această remarcă aş dori să o fac. Faptul că Ministerul Justiţiei a avut grijă să se refere strict la cadrul deciziilor Curţii Constituţionale şi să prezinte textele de lege într-o manieră nouă, care să permită folosirea lor în cadrul constituţional", a declarat Augustin Lazăr, citat de Agerpres.

Procurorul general a remarcat că în cazul infracţiunii de abuz în serviciu s-a prevăzut înlocuirea expresiei "îndeplineşte în mod defectuos" cu expresia "îndeplineşte prin încălcarea unei legi, a unei ordonanţe de guvern sau a unei ordonanţe de urgenţă a guvernului".

"Nu s-a umblat la niciun prag de prejudiciu, pentru că nu era necesar şi apreciem această orientare a Ministerului Justiţiei. De asemenea, în cazul infracţiunii de conflict de interese s-a operat strict modificarea expresiei 'raporturi comerciale' cu expresia 'raporturi între profesionişti'. Aş dori să precizez că aceste texte ale infracţiunilor de abuz în serviciu şi de conflict de interese sunt foarte importante. Ele trebuie menţinute în continuare, pentru că realităţile româneşti sunt cele care ne indică faptul că funcţionarii publici au nevoie de disciplinare a conduitei lor, inclusiv ca 'ultima ratio' prin texte de natură penală. Noi nu putem abandona asemenea texte şi să putem permite o relaxare a conduitei funcţionarului public care, din păcate, a creat atâtea probleme în ultima perioadă", a subliniat Augustin Lazăr.

În acelaşi timp, procurorul general a atras atenţia că statistica Ministerului Public a relevat un număr important de funcţionari publici care au comis astfel de infracţiuni.

"În condiţiile în care această tendinţă a infracţionalităţii nu scade, noi nu putem să renunţăm la texte de lege care sunt absolut necesare pentru disciplinarea conduitei celor care lucrează cu banul public. De asemenea, este important să se menţină textul privind conflictul de interese, pentru că şi acest text este de natură să disciplineze activitatea funcţionarului public care lucrând cu banul public este tentat să-l dreneze, aşa cum a rezultat, din păcate, din studii care s-au făcut, studii care ne-au arătat că peste 50%, ba chiar 60 - 70% din bugetele unor comune, oraşe, în ultimii ani, au fost drenate sumele respective către firme care erau apropiate unora dintre consilieri sau primarilor sau unor funcţionari publici din cadrul primăriei", a explicat Augustin Lazăr.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne