Lăzăroiu: Pomenile electorale vor trebui în curând decontate. PSD le-a acoperit momentan "pe hârtie"

Andrei Pricopie
26.12.2014

alte articole

Sebastian Lăzăroiu (facebook.com)
Andrei Pricopie
26.12.2014

Fostul consilier prezidenţial, Sebastian Lăzăroiu, a avertizat, în cadrul unei analize publicate pe contributors.ro, că aşa-numitele pomeni electorale făcute de PSD în campania pentru prezidenţiale vor trebui în curând decontate, în prezent social-democraţii acoperindu-le doar pe hârtie prin supraestimarea veniturilor.

"PSD s-a mai salvat probabil în jur de şase luni de la momentul în care va fi nevoit să facă noi ajustări la actualul buget. În mod evident, pomenile din campania electorală şi măsurile nesustenabile, cum a fost scădere CAS cu cinci puncte procentuale trebuie acoperite cumva. Deocamdată PSD le-a acoperit "pe hârtie" prin supraestimarea veniturilor. De altfel, Consiliul Fiscal a atras deja atenţia că veniturile fiscale din bugetul pe 2015 sunt supraestimate per total cu aproximativ 2,3 miliarde de lei (!), ceea ce înseamnă doar o amânare a realităţii", a remarcat Sebastian Lăzăroiu.

"Binevenită, desigur, această amânare, având în vedere furia populară care se stârnise în ziua celui de al doilea tur de scrutin", a adăugat fostul consilier al preşedintelui.

La prima rectificare bugetară, dacă PSD va mai fi la guvernare, Lăzăroiu crede că măsurile nepopulare nu mai pot fi amânate, iar asta înseamnă fie reducerea cheltuielilor, fie creşterea veniturilor prin modalităţi noi de taxare sau, evident, ieşirea din deficitul bugetar ţintit pentru anul 2015.

"Oricare dintre aceste măsuri nu va fi fără consecinţe pentru un mediu de afaceri deja sufocat de taxe şi impozite şi pentru o clasă mijlocie care a început deja să gâfâie după aproape trei ani de guvernare socialistă", a avertizat acesta.

Fostul ministru al Muncii a evidenţiat că investiţiile publice sunt în continuare la un nivel scăzut, deci, puţin probabil ca motorul economic să îşi găsească aici scânteia repornirii. De asemenea, fondurile europene au avut cel mai scăzut nivel anul trecut şi, pentru că noi contracte nu au prea fost semnate în ultimii doi ani, rambursările viitoare vor fi pe măsură, iar investiţiile străine sunt în scădere.

Toate aceste realităţi prevestesc "un viitor nu tocmai luminos pentru bilanţul social-democraţilor", este concluzia fostului consilier prezidenţial.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor