Legea amnistiei şi graţierii, retrimisă la Comisia Juridică. Pe 1 februarie va fi votată în plen

Parlamentul României, Camera Deputaţilor, şedinţă în plen
Parlamentul României, Camera Deputaţilor, şedinţă în plen (Epoch Times România)
Flori Mladin
18.12.2013

Proiectul de lege privind amnistia şi graţierea a fost retrimis marţi de plenul Camerei Deputaţilor din nou la Comisia Juridică pentru a fi rediscutat. Marţi, 17 decembrie, deputaţii au votat rediscutarea prevederilor legii în Comisia Juridică, întrucât foarte mulţi politicieni şi societatea civilă au fost împotriva prevederilor care dacă s-ar aproba în acea variantă ar pune în libertate o largă categorie de infractori. Pe 1 februarie proiectul urmează să fie supus votului plenului parlamentului.

Legea amnistiei după discuţiile în Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor

Hotnews deţine modificările care s-au făcut la proiectul legii amnistiei şi graţierii de către deputaţii Comisiei Juridice în noaptea de luni, 9 decembrie.

Conform prevederilor legii propuse, pe lângă miile de infractori de drept comun care ar scăpa de închisoare sunt şi politicieni faimoşi precum Adrian Năstase, Gigi Becali, Cătălin Voicu, Antonie Solomon, Ionel Manţog, Nicolae Mischie şi Decebal Traian Remeş.

Amnistia

Se amnistiază infracţiunile pentru care Codul penal sau legile speciale prevăd o pedeapsa privativă de libertate până la 7 ani inclusiv sau amenda. Amnistia înlătură răspunderea penală pentru infracţiunea săvârşită, în toate formele ei de participaţie penală, autor, coautor, instigator, complice şi participaţie improprie. Dacă intervine după condamnare, ea înlătură şi executarea pedepsei pronunţate, precum şi celelalte consecinţe ale condamnării

Sunt exceptate de la aplicarea amnistiei următoarele infracţiuni:

Capitolul Infracţiuni prevăzute de Codul Penal cuprinde şi darea de mită, prevăzută de art 255 şi primirea de foloase necuvenite, prevăzută de art. 256.

Capitolul Infracţiuni prevăzute în legi speciale cuprinde infracţiuni prevăzute în articolele 8(2), art 11, art 18(2) şi art 18(3) din Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.

Graţieri

Se graţiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 6 ani inclusiv, pedepsele complementare ale acestora (n.r. exemplu de pedeapsa complementară este interzicerea dreptului de a fi ales sau a ocupa o funcţie în stat) , precum şi pedepsele cu amendă, aplicate de instanţa de judecată.

Graţierea are efecte şi asupra pedepselor a căror executare este suspendată condiţionat, în acest caz, partea din termenul de încercare care reprezintă durata pedepsei pronunţate de instanţa se reduce în mod corespunzător.

Legea privind suspendarea proceselor

De asemenea, pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor de miercuri se află şi proiectul care propune suspendarea proceselor până la soluţionarea excepţiilor de neconstituţionalitate, aceasta fiind o armă prin care marile dosare de corupţie au fost amânate ani întregi.

Legea a fost respinsă la votul pe articole, urmând a fi supusă votului final în Senat, care este camera decizională

Reacţia lui Valeriu Zgonea

"Dacă în România Parlamentul nu are dreptul să elaboreze o lege înseamnă că în 89 am luptat degeaba la Revoluţie. Parlamentul are acest drept, şi l-a câştigat prin regulament, la 1 februarie va fi discutată şi votată în plen. Aceasta este legea, suntem verticali şi nu ne aplecăm după cum bate vântul".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor