Legea amnistiei va fi pe ordinea de zi a parlamentului până la prezidenţiale

Adrian Duicu, alături de Victor Ponta, care îi transmite toată apreciearea lui.
Adrian Duicu, alături de Victor Ponta, care îi transmite toată apreciearea lui. (Captură Youtube)

PSD-istii nu au renunţat să supună votului Parlamentului Legea amnistiei. Conducerea PSD a promis aleşilor locali că acest lucru va avea loc de îndată ce se va ivi momentul potrivit.

Legea amnistiei se află la Comisia juridică a Camerei Deputaţilor şi va fi pusă pe ordinea de zi a plenului în apropierea alegerilor prezidenţiale, potrivit surselor parlamentare.

„Pesediştii au presiune mare de la aleşii lor locali. Această lege va fi un şantaj politic. Le vor spune primarilor: alergaţi în campanie şi noi vă rezolvăm problemele la nivel legislativ. Se aşteaptă doar momentul oportun”, au declarat pentru EVZ sursele citate.

Social-democraţii sunt însă grijulii pentru a nu-i afecta imaginea lui Victor Ponta în campania pentru prezidenţiale.

„Până la anunţarea candidatului nu putem relua votul asupra Legii amnistiei. Nu ştiu acum când şi cum, n-avem o soluţie. Se va porni un atac, preşedintele nu o va promulga. Ar însemna 'să-l omorâm' pe Victor”, au declarat surse din PSD.

Liberalul Dan Motreanu, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, şi-a exprimat încă de acum câteva zile opinia că ar trebui ca această lege să fie pusă pe ordinea de zi a Camerei şi să fie respinsă, dacă PSD doreşte într-adevăr ca legea să nu fie aprobată. Astfel încât, în şedinţa conducerii Camerei Deputaţilor, Motreanu a cerut introducerea Legii amnistiei pe ordinea de zi şi respingerea ei. Viorel Hrebenciuc, care a condus şedinţa în lipsa preşedintelui Camerei, Valeriu Zgonea, a respins propunerea liberalului, proiectul urmând să rămână în dezbatere publică până la toamnă.

"Eu conduc şedinţa şi aşa vreau eu", ar fi argumentat Hrebenciuc, potrivit surselor EVZ. Fiind întrebat ce are de spus în legătură cu acest subiect, Valeriu Zgonea nu a vrut să comenteze.

Hrebenciuc a afirmat că Legea amnistiei va fi supusă unei ample dezbateri publice, conform unui calendar stabilit de Comisia juridică, şi că vor avea loc întâlniri în timpul vacanţei parlamentare între membrii Comisiei juridice şi reprezentanţii instituţiilor din domeniul justiţiei.

Premierul Victor Ponta afirmase că PSD nu crede că se va dezbate acest proiect: „Nu am avut nici un fel de discuţie şi nu cred că se va discuta aşa ceva”, a spus el.

Liberalii susţin că PSD va adopta legea

„Vom face săptămânal acest demers, de a cere respingerea acestui proiect de lege, pentru a pune punct şaradei politice jucate de PSD”, a susţinut deputatul liberal PNL Alina Gorghiu într-un comunicat.

Alina Gorghiu, membru al Comisiei juridice, este convinsă că social-democraţii vor aproba această lege. „Am siguranţa că o vor da. Sunt prea mulţi în Coaliţie care spun asta. PSD aşteaptă doar un moment în care să poată face asta, să se suprapună peste un subiect important. Nu cred însă că populaţia din România va accepta să fie păcălită”, a mai declarat anterior Alina Gorghiu.

Proiectul de lege privind amnistia şi graţierea a fost dezbătut de Camera Deputaţilor în luna decembrie. După ce a fost criticat de societatea civilă şi de ambasadele ţărilor occidentale la Bucureşti, proiectul de lege a fost retrimis la Comisia Juridică.

Proiectul prevede amnistia pedepselor cu închisoare de până la 6 ani şi graţierea persoanelor care sunt condamnate la cel mult şapte ani, inclusiv a faptelor de corupţie, pe motiv că închisorile sunt supraaglomerate. Membrii partidelor din opoziţie susţin că iniţiatorii doresc de fapt să-i ajute pe demnitari să scape de închisoare.

Prin aprobarea acestui proiect de lege, vor fi amnistiate şi graţiate multe categorii de infractori, inclusiv politicieni condamnaţi pentru corupţie.