Legea antilegionară loveşte dincolo de graniţe. Prima victimă, poetul erou Ion Şiugariu

Sârmă ghimpată
Sârmă ghimpată (pixabay.com)

Căzut la datorie în lupta pentru eliberarea oraşul slovac Brezno de sub stăpânirea nazistă şi hortystă, eroul român Ion Şiugariu, a devenit prima victimă oficială a controversatei "Legi antilegionare". La 70 de ani de la moartea acestuia, autorităţile din Brezno şi-au manifestat dorinţa de a-i onora sacrificiul prin acordarea numelui său podului din localitate. S-au lovit însă de opoziţia Ambasadei Române care le-au transmis că eroul român era, de fapt, un "fascist" cu simpatii legionare.

Cum primăria Brezno a terminat de curând reabilitarea podului peste râul Horn, aflat în zona Gării oraşului, locul unde Ion Şiugariu şi-a dat ultimele clipe din viaţă, edilul oraşului, Tomas Abel, a înştiinţat Ambasada României că podul va purta numele eroului român din al doilea război mondial şi i-a invitat pe oficialii români să participe la festivităţile care vor avea loc pe 28 august.

Răspunsul Ambasadei României, venit prin secretarul politic Radu Coantă, a fost unul surprinzător pentru autorităţile slovace. Potrivit rostonline.ro, Ambasada României a transmis că mulţumeşte pentru invitaţie, dar atrage atenţia că Ion Şiugariu, deşi este un soldat şi poet apreciat, a aderat în tinereţe la Mişcarea Legionară, organizaţie de tip fascist ai cărei lideri au fost condamnaţi pentru crime de război - din acest motiv nu doreşte să fie asociată cu acest eveniment, mai ales datorită situaţiei geo-politice actuale, în care se observă o creştere a mişcărilor de extremă dreaptă în diferinţe ţări din Europa.

Pusă în faţa unei astfel de situaţii, primăria Brezno întreabă dacă ar fi bine să renunţe la iniţiativa sa, iar sugestia Ambasadei noastre este cât se poate de clară - este nepotrivită acordare unei astfel de distincţii unui simpatizant fascist astfel că recomandă căutarea unui alt nume de soldat român care să fi căzut în bătălia de la Brezno.

"Aşadar, iată primul abuz comis de autorităţile statului! A fost Ion Şiugariu legionar cu acte în regulă? A fost doar simpatizant? Nu ştim şi cu siguranţă autorităţile nici nu au investigat. Ceea ce ştim sigur este faptul că a scris în presă naţionalistă şi că în acei ani privea cu dragoste şi entuziasm tânăra generaţie care, peste doar câţiva ani, urma sa umple până la refuz flămândele puşcării comuniste.

Intră Ion Şiugariu sub incidenţa legii 217/2015? Cu siguranţă nu! Nu a fost criminal de război, nu a comis crime împotriva umanităţii, nu a comis genocid. Şi atunci ce aveţi domnilor cu Ion Şiugariu? A murit pe front, luptând împotriva NAZIŞTILOR, ce vreţi mai mult decât atât?", scriu jurnaliştii de la publicaţia citată.

Cine este Ion Şiugariu?

Ion Soreanu Şiugariu s-a născut în 1914 la Băiţa, Maramureş. Urmează şcoala primară în Valea Borcutului apoi liceul la Oradea. În timpul liceului a fost bursier şi, mai mult decât atât, a obţinut prin concurs o bursă de studii la Universitatea "Oxford" din Anglia, pe care o refuză preferând să rămână în ţară. Sub îndrumarea profesorului său, Octav Şuluţiu, Ion Şiugariu începe să scrie în diverse reviste literare. Din 1937 studiază la Bucureşti în cadrul Facultăţii de Litere şi Filozofie, specialitatea Filologia Modernă. Din 1939 se alătură colectivului revistei "Meşterul Manole", condusă de Vintilă Horia şi scrie, de asemenea, în paginile mai multor reviste naţionaliste din epocă. În noiembrie 1941 este ales preşedinte al Asociaţiei Studenţilor Refugiaţi.

În Februarie 1942 susţine teza de licenţă cu titlul "Aspectul jurnalistic în literatura modernă" şi obţine calificativul "magna cum laude". În 1943 se căsătoreşte cu aleasă inimii şi în acelaşi an pleacă pe front. Cade la datorie la 1 februarie 1945 în bătălia pentru eliberarea oraşului Brezno din Cehoslovacia, aflat sub stăpânirea hitleristă şi hortystă. În 1946 a primit post-mortem din partea statului român "Coroana României cu spade în gradul de Cavaler şi cu panglică de Virtute Militară". În 1956, osemintele i-au fost reînhumate în cimitirul militar român de la Zvolen, lângă Banska Bystrica, Cehoslovacia. În 1983, prin implicarea soţiei sale, doamna Lucia Soreanu (care trăieşte în Aachen, Germania şi are 96 ani), statul român înfiinţează la Băiţa Casa Memorială a poetului Ion Şiugariu.

Încă sunt şanse pentru îndreptarea situaţiei

"Încă sunt şanse ca o delegaţie oficială din partea României să participe pe 28 august, în Slovacia, la omagierea lui Ion Şiugariu. Un pod din localitatea Brezno îi va purta numele în semn de preţuire pentru că în Al Doilea Război Mondial românul acesta şi-a dat viaţa pentru populaţia de aici. În primă fază Ambasada României din Slovacia a considerat că nu merită atenţie evenimentul respectiv, pe motiv că românul ar fi avut simpatii legionare.

Ieri însă, la o solicitare a mea, am primit din partea Ministerului Afacerilor Externe un răspuns îmbucurător, pe care-l redau mai jos. Haideţi, domnule Aurescu, ca ministru de Externe faceţi gestul până la capăt şi cinstiţi cum se cuvine memoria unui român de dincolo. Plecat peste hotare la cele veşnice, în glorie" scrie, pe contul său de Facebook, jurnalistul Alexandru Căutiş.

MAE promite să ia măsuri

"Referitor la sesizarea dumneavoastră, vă precizăm că MAE a dispus de urgenţă efectuarea verificărilor cu privire la modalităţile de acţiune a Ambasadei României la Bratislava în cazul de faţă, inclusiv în ce priveşte respectarea procedurilor de lucru privind relaţia cu autorităţile locale de către reprezentanţii misiunii diplomatice de la Bratislava. În urma verificărilor a rezultat că Ambasada a acţionat fără a avea o documentare adecvată şi fără a consulta şi a avea acordul Centralei MAE cu privire la corespondenţa purtată.

Precizăm că o fundamentare a unei decizii pe teme precum cea menţionată poate fi realizată numai de instituţiile care au competenţe pe acest domeniu, MAE având doar rolul de a comunica către parteneri externi, dacă este cazul, opinia instituţiilor de specialitate din ţară. Ca urmare, precizăm că subiectul la care faceţi referire a fost transmis de urgenţă spre competentă analiză la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) şi la Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel" (INSHR). După ce MAE va primi o opinie fundamentată pe această temă, va face comunicările adecvate.

În ceea ce priveşte intenţia autorităţilor locale slovace de a numi podul din localitatea Brezno după numele poetului Ion Soreanu Şiugariu, decizia le aparţine exclusiv acestora, nefiind în competenţa Ambasadei de la Bratislava de a interfera în luarea acestei decizii. Pentru prevenirea unor situaţii care ar implica MAE pe subiecte ce pot excede sfera sa de competenţă, vor fi aplicate cu rigoare procedurile instituţionale interne.

În acest sens, au fost transmise instrucţiuni tuturor misiunilor diplomatice ale României privind modul de relaţionare cu autorităţile locale din ţara de reşedinţă şi respectarea procedurilor de lucru misiuni – Centrala MAE. De asemenea, Ambasada României de la Bratislava a primit instrucţiuni şi a fost avertizată să respecte strict procedurile de lucru aplicabile în astfel de situaţii.

Totodată, Ambasada României de la Bratislava a fost instructată să comunice Primăriei Brezno că MAE a solicitat punctul de vedere instituţiilor române competente şi ca acesta va fi transmis imediat ce va fi primit. De asemenea, Ambasada va comunica Primăriei faptul că nu este în competenţa sa să intervină in procesul decizional al autorităţii locale."

Soţia poetului erou îi scrie lui Aurescu

Soţia poetului erou, doamna Lucia Soreanu Şiugariu, i-a adresat o scrisoare deschisă ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, al cărui text, preluat de pe ziaristionline.ro, vi-l prezentăm mai jos:

"Sunt Lucia Soreanu Şiugariu, soţia poetului erou Ion Soreanu Şiugariu, căzut pe câmpul de luptă din Slovacia la 01 februarie 1945. În scrisoarea pe care v-o adresez PROTESTEZ faţă de atitudinea Ambasadei României din Slovacia, cu privire la propunerea făcuta de către Primăria din Brezno, de a onora memoria soţului meu, dând numele său podului care se construia la intrarea în acel oraş.

În "motivarea" Ambasadei exprimată prin secretarul doi (Radu Coantă) al Departamentului politic al Ambasadei, pe lângă faptul că mesajul acestuia către Primăria din Brezno se bazează pe un neadevăr, modul de exprimare jigneşte bunăvoinţa acelora care, cu generozitate şi deosebită apreciere, au recunoscut meritele acestui ofiţer Român-poet care şi-a jertfit viaţa apărând Slovacia. Prin acest răspuns oficial i se refuză această onoare de către propria lui ţară.

Soţul meu nu a fost niciodata legionar şi nu a făcut parte din vreun partid politic! Preocuparile sale şi viata sa reflectă în fiecare rând scris, în fiecare pagină a operei sale culturale, pe care eu am reuşit să o republic după anii 1985 în nouă cărţi, menţionate mai jos:
Sete de ceruri, 1985 – München, Ţara crinilor, 1997 – Iaşi, Bacovia, studiu critic 2002 – Bucureşti, Viata poeziei, 1999 – Timişoara,
Scrieri, 2006 – Bucureşti, Iluzie şi destin, 2002 – Bucureşti, Poeme, 2013 – Bucureşti, Ceva despre noi, 2013 – Bucureşti, Însemnări din Război, 2014 – Baia Mare.

Pentru un om născut în anul 1920, crescut, educat şi respectat într-un regat civilizat, atitudinea Ambasadei României în Slovacia este nu numai de neînţeles, ruşinoasă sau o absurdă aberaţie, ci şi reflectă o permanentă ură în faţa logicii, a înţelegerii şi iubirii între oameni. A trebuit să umplu paharul acestei vieţi cu aceste nedreptăţi; ura nu a creat nimic niciodată!

Soţul meu şi-a iubit ţara; venea din Ardealul atâta vreme subjugat, era refugiat ca mulţi alţii pe care a încercat să-i ocrotească, pe cât a putut, el fiind Preşedintele studenţilor refugiaţi. Sunt şi ramân Lucia Soreanu-Şiugariu, soţia poetului Erou Ion Şiugariu, pentru Iubire şi Adevăr.

PS: Dorim ca Patriotismul să fie corect interpretat şi să nu fie nimeni pus la stâlpul infamiei pentru că lupta sa preţuieşte valorile naţiunii din care se trage.

Cu stimă,

Lucia Soreanu-Siugariu"

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne