Legea Big Brother adoptată de Camera Deputaţilor. Cartelele pre-pay se vor lua doar cu buletinul

Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor (Epoch Times România)

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, un proiect de lege iniţiat de Guvern în luna aprilie 2014, prin care deţinătorii de cartele preplătite (pre-pay) sunt obligaţi să-şi prezinte datele personale de identificare, cu un număr de 195 de voturi „pentru”, 20 de voturi „împotrivă” şi 75 de abţineri. Senatul a aprobat, de asemenea, această lege în data de 2 iunie a.c.

Proiectul de lege a primit rapoarte favorabile din partea Comisiilor juridice şi IT ale celor două camere.

Dacă va fi promulgată, legea urmează să intre în vigoare pe 1 ianuarie 2015, însă în actul normativ este prevăzută o perioadă de un an în care posesorii de cartele trebuie să furnizeze operatorilor de telefonie datele personale de identificare. În caz contrar, legea prevede anularea numărului de telefon.

Partidul Naţional Liberal consideră că acest proiect încalcă dreptul la viaţă privată şi creează premisa unor abuzuri din partea instituţiilor statului.

"Aplicabilitatea acestei legi este de natură să răstoarne prezumţia de nevinovăţie şi să transforme toţi utilizatorii în persoane susceptibile de săvârşirea unor infracţiuni. Legea este de natură să creeze premisa unor abuzuri ale instituţiilor statului, având în vedere că nu se precizează în mod clar nici contextul în care ar putea fi folosite aceste date, nici perioada de timp pentru care urmează a fi stocate", a susţinut deputatul liberal Alina Gorghiu.

Iniţiativa Guvernului în privinţa acestei legi – contestată de societatea civilă – a apărut la numai o zi după ce, prin decizia din 8 aprilie 2014 a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), fusese invalidată Directiva 2006/24/CE a Parlamentului European, privind păstrarea datelor utilizatorilor de telefonie şi internet – cunoscută şi ca „Directiva Big Brother” – pe motiv că aceasta reprezintă o imixtiune deosebit de gravă şi disproporţionată în drepturile fundamentale la respectarea vieţii private şi la protecţia datelor cu caracter personal.