Legea Iordache, la un pas de adoptare: Banii obţinuţi ilegal pentru campanie nu vor mai fi confiscaţi

Artizanul infamei OUG 13, Florin Iordache - uns recent vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor - se pregăteşte să "lovească" din nou: a propus ca sumele obţinute ilegal de partidele politice pentru campanie să nu mai fie confiscate.
Florin Iordache(Ministerul Justitiei),
Florin Iordache(Ministerul Justitiei), (Florin Chirila/Epoch Times)

Legea finanţării partidelor politice şi campaniilor electorale este pe cale să fie modificată în Parlament, la iniţiativa fostului ministru PSD al Justiţiei, Florin Iordache, într-o manieră care a stârnit ample controverse în spaţiul public. Societatea civilă s-a sesizat şi le-a solicitat aleşilor să nu dea curs unei astfel de iniţiative care va pune practic partidele "mai presus de lege".

Mai exact, deputatul PSD a propus o serie de amendamente care abrogă sancţiunea confiscării sumelor obţinute şi utilizate ilegal de partide în campania electorală. Astfel, partidele pot să depăşească plafoanele şi să angajeze cheltuieli în afara legii, fără a se teme de sancţiune.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor - patronată de celebrul Eugen Nicolicea - a dat undă verde modificărilor, iar iniţiativa aşteaptă marţi votul final în plen.

Societatea civilă ia atitudine

Campania Politică fără Bariere, Centrul pentru Inovare Publică şi Centrul pentru Studiul Democraţiei consideră că modificările propuse la Legea nr. 334/2006 prin amendamente introduse de Iordache reprezintă "o reală barieră în calea desfăşurării într-un mod transparent şi corect a campaniilor electorale".

"Amendamentele ar anula în mod practic rolul unei legi a finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale, întrucât ar elimina sancţionarea competitorilor electorali pentru nerespectarea legislaţiei. Articolul 28 face referire la modul în care se pot strânge şi cheltui contribuţiile pentru campania electorală, precum şi limitele acestora. Prin amendamentele introduse la lege, contribuţiile pentru campania electorală care nu respectă prevederile prezentului articol nu se mai confiscă şi, deci, nu mai devin venit la bugetul de stat, dispărând caracterul disuasiv al sancţiunii. Acest lucru este întărit şi de art. 53, care confirmă faptul că sumele obţinute ilegal nu se mai confiscă.

Se elimină practic cea mai importantă sancţiune, şi anume confiscarea sumelor nelegal obţinute de către partide şi candidaţi fără respectarea legislaţiei. Aceasta era acţiunea disuasivă principală, şi anume pierderea banilor. Singurele sancţiuni rămân cele cu amenda. Amenda în sine nu este o acţiune destul de descurajantă în acest domeniu, pentru că sumele obţinute de către partide sunt mult mai mari decât valoarea amenzii.

Aceste modificări anulează principiul unei competiţii electorale echitabile, pe care este construită actuala lege a finanţării partidelor politice, avantajând partidele mari, care pot atrage fonduri mai multe. În acelaşi timp, vulnerabilizează partidele, care vor ajunge din nou să depindă de sponsorii lor. Considerăm că modificările propuse afectează grav corectitudinea proceselor electorale şi sunt contrare obiectivelor asumate în cadrul rundelor de monitorizare GRECO. În plus, amendamentele au fost introduse într-un proiect de lege cu alt subiect, deja votat de Senat. Solicităm deputaţilor respingerea acestor amendamente, care ar reduce semnificativ corectitudinea procesului electoral."

Organizaţii membre ale Campaniei Politică fără Bariere: ActiveWatch, Asociaţia E-Civis, Asociaţia Civitas ’99, Asociaţia Funky Citizens, Asociaţia Mişcarea Civică Miliţia Spirituală, Asociaţia Naţională a Birourilor de Consiliere pentru Cetăţeni, Asociaţia România Vie, Centrul de Asistenţă pentru Organizaţii Neguvernamentale – CENTRAS, Centrul de Resurse pentru participare publică – CeRe, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul pentru Studii de Dezvoltare şi Cooperare Internaţională, Comunitatea Uniţi Salvăm, Expert Forum, Grupul pentru Democraţie Participativă – Plenum, Rezistenţa Urbană şi Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne