Legea referendumului, în vizorul PSD. Dreptul preşedintelui de a consulta poporul pe tema Justiţiei, în pericol?

PSD face primul pas pentru a modifica Legea referendumului, iar vârf de lance este şeful Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, pesedistul Eugen Nicolicea. Există temeri că, prin această manevră, PSD vrea să restrângă dreptul preşedintelui de a chema poporul la urne pe tema Justiţiei.
Eugen Nicolicea
Eugen Nicolicea (Florin Chirila/Epoch Times)

Deputatul PSD Eugen Nicolicea organizează miercuri o dezbatere pe tema modificării Legii referendumului. În urmă cu o lună, PSD a avizat favorabil intenţia preşedintelui de a organiza un referendum pe tema Justiţiei, însă a pus patru condiţionări. Exact acele condiţionări sunt şi temele propuse acum spre dezbatere de Nicolicea, relatează Adevărul.

Pe masa discuţiilor vor fi articolele din Constituţie şi deciziile CCR referitoare la modul în care poate fi declanşat un referendum.

"Dezbaterile se vor concretiza în propuneri de modificare şi completare a propunerii legislative privind Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului", se arată în textul invitaţiei.

Dezbaterea a fost organizată pe repede-nainte: invitaţia este datată 20 martie, în condiţiile în care discuţiile sunt programate pentru 22 martie.

"Intenţia este clară: să restrângă preşedintelui domeniile în care poate chema poporul la referendum. În avizul pe care Parlamentul l-a dat preşedintelui Iohannis pentru organizarea referendumului pe Justiţie, PSD a ridicat patru probleme. Aceleaşi probleme sunt propuse acum spre dezbatere de Nicolicea. Repet, intenţia este ca preşedintele să nu mai poată organiza referendum pe probleme ce ţin de Justiţie. PSD i-a dat avizul, iar acum modifică legea", a declarat Elenina Nicuţ.

Pentru a citi în continuare articolul intraţi aici.