Dacian Cioloş, invitat oficial să intre în USR

După zile în şir de-a lungul cărora presa l-a înfierat pe liderul USR că s-ar opune venirii lui Cioloş în partidul său, Nicuşor Dan pune capăt speculaţiilor şi anunţă că Dacian Cioloş a fost invitat oficial să se alăture Uniunii Salvaţi România. Acum mingea este la fostul premier...
Premierul Dacian Cioloş
Premierul Dacian Cioloş (Eugen Horoiu)

Uniunea Salvaţi România i-a transmis în mod oficial fostului premier Dacian Cioloş invitaţia de a intra în USR, a declarat la RFI preşedintele formaţiunii, Nicuşor Dan, precizând că, dacă acesta se va alătura formaţiunii până la Congresul din luna mai, poate să candideze la orice funcţie.

"Important este că o majoritate îl doreşte în USR (pe Dacian Cioloş-n.r.) şi pentru că lucrul acesta se întâmplă, o invitaţie formală i-a fost adresată, pentru un dialog în ce condiţii ar dori să vină", a declarat liderul USR.

Nicuşor Dan, care, reamintim, nu era printre fanii venirii lui Cioloş în formaţiunea sa dar precizase că se va supune majorităţii, a precizat că există atât argumente pro cât şi contra venirii fostului premier în partid:

"Argumentele pro sunt faptul că ar aduce un plus de profesionalism USR-ului, că ar aduce un plus de notorietate şi ar face un transfer de credibilitate şi ar aduce un plus de leadership USR-ului. Astea sunt pe scurt argumentele pro şi ele sunt majoritare în USR".

"Argumentele minoritare sunt că prin diferenţa mare de notorietate, USR-ul s-ar transforma în partidul lui Cioloş. Prin asta, pe de o parte, s-ar limita imaginea de partid antisistem, diferenţa de imagine faţă de distanţa faţă de PNL, atâta timp cât Dacian Cioloş a negociat cu PNL, a fost pe afişele PNL-ului, multă lume îl percepe apropiat de PNL în urma acestui fapt. Un alt argument este că există două categorii de public: una care este mai principială şi nu vrea să vorbească de alianţe, de transfer de parlamentari şi o altă categorie de public care spune orice e permis ca să batem PSD-ul. Şi cumva, din declaraţiile publice pe care domnul Cioloş le-a făcut a reieşit că viziunea sa este pentru unificarea tuturor forţelor de dreapta, pentru a bate PSD-ul în 2019 şi 2020”, a declarat liderul USR.

Întrebat dacă a existat un vot în partid în legătură cu invitarea lui Dacian Cioloş în USR, liderul Uniunii a răspuns: “El a fost exprimat într-o discuţie a preşedinţilor de filială şi decizia este fermă, de invitare, invitaţia i-a fost transmisă domnului Cioloş, răspunsul este la domnia sa".

Totodată, întrebat dacă lui Cioloş i s-ar oferi postul de preşedinte al USR în cazul în care intră în partid, Nicuşor Dan a răspuns că formaţiunea va avea un congres în 12-14 mai la Cluj-Napoca şi toate funcţiile din USR vor fi alese la acel Congres.

"Deci în situaţia în care domnul Cioloş vine în USR până atunci, poate să candideze la orice funcţie", a răspuns Dan.