Cioloş, un elefant prea mare pentru USR? Cristian Ghinea sesizează liderii partidului

Aşteptată de mulţi români, intrarea în politică a lui Dacian Cioloş ar putea fi făcută în cadrul USR, astfel încât voturile opozanţilor PSD să nu se dividă. Potrivit fostului ministru Cristian Ghinea, venirea lui Cioloş în partidul lui Nicuşor Dan se izbeşte de opoziţie.
Premierul Dacian Cioloş
Premierul Dacian Cioloş (Eugen Horoiu)

În campania electorală pentru alegerile parlamentare, USR a avut drept slogan "Dacian Cioloş, în sfârşit ai cu cine!". Alegerile au trecut iar Dacian Cioloş se gândeşte, potrivit propriilor declaraţii, să intre în politică, lucru aşteptat şi dorit, de altfel, de mulţi români. Una dintre opţiunile fostului premier ar fi să se alăture USR, pentru ca voturile electoratului anti-PSD să nu se împartă între un nou partid al său şi formaţiunea lui Nicuşor Dan.

Se pare însă că Cioloş nu e dorit în USR, reiese dintr-o scrisoare pe care deputatul Cristian Ghinea, fost ministru al Fondurilor Europene în Guvernul Cioloş, a trimis-o liderilor de filiale USR, parlamentarilor şi consilierilor din Bucureşti. Ghinea le scrie colegilor despre atitudinea lui Nicuşor Dan, care s-ar opune intrării lui Dacian Cioloş în USR, deşi majoritatea membrilor de partid ar dori acest lucru. Deputatul vehiculează ideea unei "mare USR", care să guverneze în 2020, lucru care ar fi posibil doar cu ajutorul fostului premier.

Potrivit scrisorii publicate de stiripesurse.ro, Cioloş ar fi perceput drept un elefant prea mare pentru USR iar principalul opozant al venirii fostului premier în formaţiune ar fi Matei Păun, fostul şef de campanie al USR-iştilor. Pe de altă parte, contactat de redacţia Epoch Times, purtătorul de cuvânt al USR, deputatul Dan Barna, susţine că scrisoarea reflectă doar poziţia lui Cristian Ghinea, că este mai veche - respectiv de vineri - şi că dialogul USR cu Cioloş continuă, aşa cum a susţinut Nicuşor Dan, şi că în cadrul discuţiilor toate variantele sunt pe masă, inclusiv intrarea lui Cioloş în USR.

Redăm parte din mesajul trimis de Cristian Ghinea liderilor şi aleşilor USR, potrivit sursei citate.

"Dragi userişti,

Vă scriu acest mesaj pentru că urmează o întâlnire în care subiectul Dacian Cioloş va fi pe agendă şi ar trebui să aflaţi câteva lucruri direct de la sursa implicată. Cum nu voi fi la întâlnirea cu şefii de filiale, cred că merită scrise. Includ şi pe colegii mei parlamentari, pentru că urmează o discuţie cu acelaşi subiect şi la grupul parlamentar şi pe câţiva dintre consilierii din Bucureşti ale căror adrese le am.

Pentru a înlătura speculaţii gratuite, vă spun de la bun început părerea mea despre Nicuşor.

Dacă Nicuşor Dan nu construia Uniunea Salvaţi Bucureştiul şi Uniunea Salvaţi România, probabil niciunul dintre noi nu s-ar afla azi în politică. Îi sunt recunoscător lui Nicuşor că ne-a oferit şansa, inclusiv mie, să facem politică aşa cum ştim că este politica într-o ţară normală. Ce am reuşit noi împreună este deja foarte mult, o breşă în sistem. Am fost cu voi în campanie, de la Bistriţa şi Giurgiu la Oneşti şi Sibiu la Botoşani şi Roşiori, dar încă abia începem să ne cunoaştem cu adevărat. Un partid se construieşte cu trudă şi cu încredere. La fel se şi dezvoltă. USR este astăzi într-o perioadă în care ne tragem sufletul, ne organizăm ca să înfruntăm mai departe balena PSD.

Cred că USR este acea forţă capabilă să mobilizeze oameni şi idei, să pună presiune pe partide să se reformeze, să vină cu idei pentru modernizarea ţării şi cu profesionişti. Unul dintre aceşti profesionişti este Dacian Cioloş.

Acum două săptămâni Dacian mi-a spus că are două opţiuni: un partid nou sau o apropiere de USR. Nu vrea să fragmenteze susţinerea publică pentru reformă. Dacian e un om care se gândeşte mult, ardelean cum ştiţi, dar, decizia odată luată, e ferm. Fiind în perioada de cântărire a opţiunilor, am crezut că venirea lui e şansa ideală pentru a continua etapa următoare: marele USR.

Acel USR care canalizează toate energiile pro-reformă – ale străzii, ale profesioniştilor. Dacian în USR ar fi un prim pas pentru a construi marele USR care va guverna în 2020. Ba chiar un prim pas necesar şi obligatoriu: dacă Dacian face un alt partid, ar fi catastrofal pentru USR, am pierde suflu, electorat şi structuri. Pe de altă parte, depinde de conducerea partidului să gândească cadrul venirii lui.

Am zis să întreb conducerea USR despre posibilitatea unei apropieri. Am făcut-o. Răspunsul a fost complicat, dar în esenţă negativ. Nu am înţeles nici atunci nici acum resorturile acestei decizii. Las amănuntele acestui răspuns la latitudinea celor care au luat decizia, îi puteţi întreba direct.

Sunt un om disciplinat, dar am intrat într-un partid democratic, unde deciziile cruciale legate de soarta partidului trebuie luate în cadru larg, după dezbatere şi consultare. Răspunsul brusc şi neechivoc faţă de planul marelui USR ar fi trebuit cântărit şi dezbătut înainte în partid.

Nu sunt de acord cu acest răspuns şi am anunţat, deschis, că voi continua să susţin, în interiorul USR, că locul lui Dacian este aici, lângă noi, lângă Nicuşor. Ceea ce fac şi prin acest email. Am spus chiar mai mult, tot deschis şi transparent, conducerii că voi face campanie în interiorul partidului pentru proiectul marelui USR, care începe prin aducerea lui Dacian Cioloş alături de noi.

Nicuşor are nevoie lângă el de o echipă puternică. Dacian poate fi în această echipă. Aceasta este una dintre ideile mele poate fixe, ca Nicuşor şi Dacian să lucreze împreună pentru USR şi pentru România. Omul care a construit un altfel de a face politică în România împreună cu omul care a adus o altfel de guvernare în România. Ceva mai logic, mai firesc şi mai eficient nu îmi pot imagina.

Unii dintre voi aţi auzit frânturi din aceste conversaţii – de ce frânturi şi nu dezbateri directe? Nu eu am ales asta. Sunt un om disciplinat, mi s-a cerut să intermediez discret şi asta am făcut. Unii m-aţi sunat. Mulţi sunteţi de acord cu mine. Argumentele contra venirii lui Dacian se tot învârt în jurul unor cozi. Şi cea mai importantă e aceea ca partidul s-ar schimba. Cu asta sunt de acord. Dar partidul se schimbă oricum. Nu are cum să nu se schimbe. Nu putem gândi şi construi marele USR şi să rămână totul la fel.

Actuala criză de creştere e firească după intrarea USR în Parlament. USB a avut curajul, după alegerile locale, să facă un pas decisiv, participarea la parlamentare, adică pasul de la partid local la partid naţional, cu toate riscurile. Azi USR este pus în faţa aceleaşi decizii, să facă pasul de la un partid de nişă, minoritar, la un partid mare, adică spre un partid care să se adreseze unui electorat mai numeros şi mai divers şi care aspiră, în viitor, să formeze guvernarea.

Bănuiesc că în spatele primei opţiuni sunt nişte temeri pe care le-a exprimat Matei Păun în grupul de FB al USR. Matei Păun spune că dacă Dacian Cioloş ar veni, USR s-ar transforma în altceva. Adică în ceva necunoscut, deci de speriat. Cu alte cuvinte, problema nu este că Dacian Cioloş ar cere sau nu funcţii – aşa cum vi se spune, deşi sunt sursa primară a conversaţiei cu Dacian şi neg clar acest lucru – ci însăşi prezenţa lui.

Da, Dacian Cioloş va atrage mai mulţi oameni spre USR şi USR nu va mai fi un partid "ca între prieteni", ci altceva. Depinde de noi ca acest altceva să fie bun şi pentru USR şi pentru România.

O observaţie: dilema asta se vede şi în locurile pe care le alegem pentru întâlnirile noastre, în săli mici, ca şi cum am îmbrăca un copil cu hainele lui de anul trecut pentru că ne e greu să acceptăm că el creşte. Nu putem să oprim creşterea copilului, putem să facem ca acest copil să devină un adult bun. Matei Păun şi alţii din jurul lui nu au cum să ştie ce va fi în viitor, chiar dacă au impresia că deţin informaţii despre viitor. Din nou, ce va fi USR depinde de noi toţi.

Depinde de actualul şi de viitorul preşedinte Nicuşor Dan, depinde de actualul şi de viitorul Birou Naţional, depinde în primul rând de Congres şi de membrii USR care vor dezbate şi vor vota pe opţiunile mari ale partidului.

Şi depinde inevitabil şi de mişcarea pe care o lansează Dacian zilele acestea – o mişcare civico-politică cerută de publicul său, care este şi publicul nostru. O mişcare care apare oricum, indiferent că place unora din USR sau nu. Mi s-a spus explicit: Cioloş e un elefant prea mare pentru USR. O decizie trebuie luată. Dacă băgăm capul în nisip, elefantul e tot acolo. Şi de fapt este exact ce ne trebuie ca să creştem. Mişcarea pornită de Dacian poate contribui la marele USR dacă suntem înţelepţi şi curajoşi.

Partidul trebuie să crească. USR este al publicului. Aud oameni care îmi spun că vor să se înscrie şi nu primesc răspuns. Nu e ok când se spune că trebuie să avem grijă să nu cumva să vină prea mulţi. Obsesia pentru control e dăunătoare.

(...)

USR trebuie să crească şi să schimbe România. Nu ne permitem să rămânem mici.

Îmi doresc să fim înţelepţi", scrie Ghinea.

Reamintim că ieri, într-un interviu acordat Adevărul, Nicuşor Dan a declarat că USR poartă discuţii cu Dacian Cioloş şi echipa lui pentru a găsi împreună forme de colaborare, inclusiv în interiorul USR.

"Discuţiile nu s-au terminat. Încă au loc discuţii despre o posibilă intrare în USR, care au început acum cam 2-3 săptămâni. Acum suntem într-o formă de tatonare şi vrem să vedem care sunt interesele noastre. Vrem să vedem care este viziunea politică a domnului Cioloş. Fie consolidarea USR împreună, fie câştigarea alegerilor din 2019 cu unificarea dreptei", a declarat Nicuşor Dan într-un interviu acordat Adevărul.live.

Întrebat dacă câştigarea alegerilor ar însemna un nou partid al lui Dacian Cioloş, liderul USR a răspuns: "Nu neapărat. Fie în partidul său, fie în fuziune!"

La rândul său, Cioloş declara acum circa o săptămână că ia în calcul foarte serios inclusiv un proiect politic nou, deci un proiect politic, o mişcare politică sau un partid politic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne