"Libertatea patronilor de televiziuni, contra vieţilor noastre?" - Realitatea şi Antena, ameninţate cu proteste

Realitatea TV şi Antena 3 nu fac altceva decât să incite la amplificarea revoltelor din penitenciare în încercarea de a forţa o amnistie generală care să le salveze patronii aflaţi în spatele gratiilor, acuză Sindicatul Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare.
(Captură Foto)

Vom trata pe larg revoltele de catifea provocate mediatic în tot sistemul penitenciar ca apogeu al unei strategii de uzură implementate de aproape un an de zile cu scop multiplu, mase de manevră şi pagube colaterale, a reacţionat miercuri, pe site-ul său, Sindicatul Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare (SNLP).

"În jumătate din sistemul penitenciar deţinuţii au iniţiat diferite tipuri de acţiuni de protest pe care nu avem motive să le denumim încă revolte. Cei avizaţi stiu exact despre ce vorbim. În 1997 Jilava a fost blocată zile în şir de un astfel de eveniment, iar măsurile care se adoptă pe fond de revoltă pot fi traumatice atât pentru personal cât şi pentru deţinuţi. Cu excepţia Penitenciarului Poarta Albă, nu au fost înregistrate încă proteste în unităţi care includ regimurile semideschis şi deschis.

Sistemul progresiv de executare a pedepselor îşi spune, iată, cuvântul. Sunt condiţii grele de muncă şi de deţinere în penitenciare (nu doar în România) dar sunt şi multe lucruri de pierdut pentru deţinuţii de la semideschis. Dacă într-o unitate ca Jilava deţinuţii ar fi torturaţi cum spun Rareş Bogdan [realizator Realitatea TV - n.r.] şi alţii, ce i-ar fi împiedicat să se alăture protestelor? Şi totuşi nu o fac, iar asta strică planuri.

Tot sistemul trebuie incendiat şi forţată amnistia, fără să se ia în calcul că se poate obţine exact efectul invers. Patronii de trusturi trebuie extraşi, până nu li se adaugă alte condamnări. Ceilalţi deţinuţi nu contează, folosesc scopului. Că doar nu o să se caţere Voiculescu şi Păcuraru [patronii Antena 3 şi Realitatea TV - n.r] pe puşcărie ca să fie preluaţi de televiziunile credincioase...", a transmis Sindicatul Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare.

Sindicaliştii atrag atenţia că, în inconştienţa lor, câteva televiziuni nu fac altceva decât să incite la producerea unor revolte, nefiind satisfăcute de nivelul protestelor în derulare. Nemulţumirea că la Jilava nu se întâmplă nimic şi că oamenii (salariaţi sau custodiaţi) îşi desfăşoară viaţa normal, cu uşile deschise conform regimului şi cu sutele de activităţi care se organizează zilnic şi în care sunt implicaţi majoritatea deţinuţilor, împinge către gesturi necugetate.

"Chiar în acest moment, în faţa intrării în unitatea susmenţionată, stă plantat provocator un car de la Antena 3 şi aşteaptă. Deşi este linişte. Ce aşteaptă? Păi fie să se întâmple ceva anunţat, fie ceva provocat. Că doar nu disloci şi plantezi o echipă întreagă fără motiv. În scurt timp se vor mai alătura cel puţin două echipe. Mai lipsesc câteva imagini transmise din faţa unităţii în direct şi un îndemn din partea unui moderator pentru deţinuţii din Jilava: procedaţi vă rog la incendiere!"

''Dragi jurnalişti, un lucru ţinem să va transmitem. Dacă un singur coleg de-al nostru va păţi ceva din elanul vostru de a va recupera patronii încarceraţi, ne vom invita singuri în platou. În platoul din faţa televiziunilor. Şi vom protesta. Legal. Cât va fi nevoie. Vom protesta pentru libertatea presei! După 1989, oamenii nu au mai protestat lângă televiziuni. Dar ce faceţi voi este prea mult! În alte ţări revoltele din penitenciare au dus la atrocităţi. Membri ai personalului au fost sechestraţi şi agresaţi. Deţinuţii s-au omorât între ei. Găsiţi documentarea unor astfel de acţiuni pe Internet. S-a ajuns la decapitări", a semnalat SNLP.

În sistemul penitenciar au fost 56.000 de deţinuţi. Acum sunt 28.000. Multe dintre unităţi au camere la care uşile nu se închid decât noaptea. Un ofiţer, un agent, o asistentă medicală şi un psiholog sau o asistentă socială formează o echipă care se ocupă (în contact direct şi neînarmaţi) de sute de deţinuţi care se mişcă liberi organizându-şi singuri activităţile şi exprimându-şi opţiunile.

"Suntem expuşi permanent unor agresiuni dar ne asumăm riscurile. Este ocupaţia noastră. Şi nu ne-am angajat ca torţionari. Nu asta facem! Ne place să ne implicăm şi să ajutăm. Lăsaţi-ne să ne facem meseria! Şi încercaţi să v-o faceţi şi voi! Ne-am săturat de jigniri şi de diversiunile voastre mediatice care ne pun vieţile în pericol!", au subliniat sindicaliştii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne