Libia: Forţele gen. Haftar blochează forţe ONU

Generalul libian Kalifa Haftar
Generalul libian Kalifa Haftar (Getty Images)

Forţele loiale ale generalului Khalifa Haftar (rebel cu sediul în Benghazi) au blocat zborurile care transportă personalul ONU către şi dinspre Libia, împiedicând eforturile umanitare şi de mediere, a declarat, miercuri, misiunea ONU în Libia.

Armata Naţională Libiană (LNA) a lui Haftar a refuzat, în ultimele săptămâni, să acorde permisiune de aterizare pentru zborurile obişnuite ale ONU, a declarat misiunea din Libia (UNSMIL) într-un comunicat.

O sursă umanitară a afirmat că Haftar impune o "zonă no-fly" pentru Tripoli şi că există temeri că zborurile ONU ar putea chiar deveni ţinte.

LNA încearcă din aprilie 2019 să ocupe capitala Tripoli care se află acum sub controlul forţelor guvernului libian recunoscut internaţional, care se bucură şi de sprijinul Turciei.

Haftar este susţinut de Emiratele Arabe Unite şi Egipt.

UNSMIL are o bază mare la Tripoli şi oferă, de asemenea, ajutor umanitar migranţilor şi persoanelor strămutate de conflict.

ONU a fost acuzată de imixtiune din partea guvernului de la Tripoli, pe care organizaţia îl recunoaşte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe