Licenţa postului de televiziune NIT, apropiat de PCRM, retrasă de autorităţile de la Chişinău

Chişinău, Guvernul Republicii Moldova.
Chişinău, Guvernul Republicii Moldova. (The Epoch Times)

Postului de televiziune NIT, apropiat Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, i-a fost retrasă licenţa de către Autorităţile de la Chişinău, relatează Unimedia.

Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a luat această decizie în urma examinării unui raport de monitorizare a buletinelor informative ale mai multor posturi de televiziune din ţară.

"Această decizie a fost luată cu votul a opt din nouă membri CCA prezenţi la şedinţă. Licenţa a fost retrasă în urma mai multor încălcări ale legislaţii, comise de NIT, inclusiv pentru lipsa de pluralism de opinii. Acest post a fost şi anterior sancţionat, astfel încât astăzi s-a ajuns la limită”, a declarat Dinu Ciocan, membru CCA, pentru Publika TV. Potrivit lui, licenţa retrasă urmează a fi scoasă la concurs, în cadrul căruia poate participa şi NIT.

Directorul postului NIT, Adela Răileanu, a anunţat că va ataca decizii CCA în instanţă. "Este o decizie politică, prin care actuala putere a demonstrat slăbiciune. NIT a fost postul care a redat întotdeauna pozitia cetăţeanului şi nu a guvernării. Eu nu consider că CCA este un consliu independent, el e subordontat politic", declară ea.

Reprezentanţii Partidului Comuniştilor consideră, de asemenea, că este vorba de o comandă a guvernării. "Este un atac vehement asupra democratiei, asupra libertăţii de exprimare şi libertăţii presei! Puterea a hotărât să se răfuiască definitiv cu unicul post TV de opoziţie care critica guvernarea. Puterea a hotărât să închidă la oameni ochii şi urechile. Această eroare va costa guvernarea foarte scump", scrie deputatul PCRM Sergiu Sârbu pe pagina sa de Facebook.

Postul NIT a fost criticat în repetate rânduri de actuala guvernare, fiind considerat drept un canal afiliat opoziţiei comuniste. NIT a fost sancţionat şi de CCA, iar în rapoartele de monitorizare ale instituţiilor media, ocupă poziţiile de top la capitolul lipsa de echidistanţă în difuzarea informaţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe