Liderii s-au înţeles şi cu estul Ucrainei. Putin acţionează, Obama sancţionează

Harta Ucrainei.
Harta Ucrainei. (youtube.)

Preşedintele rus, Vladimir Putin, şi preşedintele american, Barack Obama, au purtat, luni noapte, o convorbire telefonică intensă, la cererea Moscovei, cu privire la invazia Rusiei din Ucraina, a notat Reuters.

Forţele separatiste din Ucraina conduse de către forţele speciale ruseşti au atacat în ultima săptămâna opt oraşe din estul ţării, ocupând mai multe clădiri guvernamentale. Incidentele, coordonate de la Kremlin, au provocat o criză profundă la Kiev şi riscă să stârnească un conflict pe scară largă în estul Europei.

Conform comunicatului emis de Casa Albă, Obama a denunţat prezenţa forţelor afiliate Kremlinului din estul Ucrainei şi a cerut retragerea acestora.

„Preşedintele a accentuat că toate trupele insurgente din ţară trebuie să depună armele, şi l-a îndemnat pe preşedintele Putin să îşi folosească influenţa cu aceste grupuri pro-Rusia înarmate pentru a le convinge să părăsească clădirile cucerite”, comunică Washingtonul.

Obama a mai lăudat şi guvernul de la Kiev pentru ”reţinerea remarcabilă” de care a dat dovadă pe timpul agresiunilor ruseşti cât şi pentru efortul de a uni ţara cu alegeri, reforme constituţionale şi propuneri de descentralizare a puteri către guvernele locale – o metodă asemănătoare cu cea din Rusia, unde oligarhii cei mai corupţi deţin ”puterea locală”.

Preşedintele Barack Obama nu a putut să nu remarce şi ”izolarea politică şi economică în care a ajuns Rusia ca rezultat al acţiunilor sale în Ucraina”.

Dacă aceste acţiuni persistă – trupele ruseşti staţionate momentan la graniţa cu Ucraina pot ajunge fără probleme la Chişinău – costurile pe care le va plăti Rusia vor fi chiar mai mari, a insistat Obama.

Chiar şi în acest context, o soluţie diplomatică încă mai este posibilă, a susţinut Obama, adăugând totuşi că o astfel de soluţie nu va reuşi dacă Rusia îşi continuă intimidarea militară de la graniţă cât şi provocarea armată din interiorul Ucrainei.

Afirmaţiile preşedintelui american au fost respinse în totalitate de către omologul său rus.

Rusia nu interferează în Ucraina, a susţinut Putin, îndemnând Washingtonul să îşi folosească influenţa pentru a preveni vărsarea de sânge.

Oficialii Statelor Unite au pregătit un nou set de sancţiuni împotriva Rusiei pe care le vor implementa odată ce ajung la un acord în această privinţă cu ”partenerii” europeni.

Preşedintele ucrainean Olexander Turcinov a semnat, luni, un decret de lege al Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare denumit ”Măsuri urgente pentru rezolvarea ameninţării teroriste şi pentru integritatea teritorială a Ucrainei”. Detaliile decretului sunt secrete dar se speculează că implică utilizarea armatei pentru a contracara invazia rusească. La graniţa cu Ucraina, Forţele Armate Ruseşti staţionează peste 40.000 de unităţi pregătite de război.