Liderul din Hong Kong este pus sub acuzare pentru mită

Donald Tsang, şeful executiv al Summit-ului APEC CEO, în Honolulu, Hawaii pe 11 noiembrie 2011.
Donald Tsang, şeful executiv al Summit-ului APEC CEO, în Honolulu, Hawaii pe 11 noiembrie 2011. (Richard A. Brooks / AFP / Getty Images)

Liderul Guvernului din Hong Kong, directorul executiv Donald Tsang, se confruntă cu o posibilă punere sub acuzare pentru corupţie şi se va prezenta la o audiere specială joi, cu doar o lună înainte de alegeri.

Tsang a fost acuzat de luare de mită de la magnaţi puternici, sub formă de vacanţe de lux şi aranjamente de cazare.

Tsang a recunoscut că a călătorit pe iahturi de lux şi cu avioane private. El va trebui să explice joi acţiunile sale în cadrul unei audieri speciale a comitetului, dar a insistat că nu a încălcat nicio lege.

Oameni de afaceri bogaţi din Hong Kong reprezintă o majoritate de 1200 de membri în parlamentul aprobat de Beijing, cunoscut sub numele de Consiliul Legislativ (Legco).

Alegerea directorului executiv şi a celorlalţi parlamentari nu se realizează prin vot public, ceea ce a fost un punct de dispută pentru grupurile pro-democraţie din 1997, când Hong Kong a fost preluat de China.

Biroul lui Tsang a declarat că deşi el a oferit în mod repetat şi în public relatări ale circumstanţelor, el va participa la o sesiune de o oră a Legco, pentru a fi "transparent şi responsabil faţă de comunitate", relatează radio RTHK din Hong Kong.

La începutul acestei săptămâni, Tsang a instituit o comisie independentă anti-corupţie pentru a investiga în special oficialii de rang înalt. Comitetul format din cinci membri va fi prezidat de fostul şef al justiţiei, Andrew Li Kwok-Nang.

Complotul cu diferiţi magnaţi a dus la întrebarea cât de transparentă este de fapt guvernarea directorului executiv. Au fost intensificate şi solicitările pentru demisia sa imediată.

Peste 200 de persoane au mărşăluit duminica trecută, cerând o anchetă amănunţită a acţiunilor lui Tsang. Deputatul Ligii social-democraţilor, Leung Kwok-hung, a avertizat că dacă Tsang nu va participa la audierea de joi, el va face presiunii pentru punerea sub acuzare.

The Standard raportează că Leung, care a mărşăluit spre Casa Guvernului alături de 12 colegi de partid, a declarat că nu este suficient ca un comitet numit de Tsang să revizuiască normele privind conduita oficialilor de top.

Ar trebui să existe o anchetare directă a lui Tsang, a spus el.

Alegerile pentru executiv sunt programate pentru 25 martie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe