Liderul PAS: Majoritatea politicienilor aleg să-şi fure poporul în loc să fie model de moralitate

După ce actuala guvernare a anunţat un aşa-zis concurs pentru funcţia de procuror general care ar urma sa fie numit de viitorul preşedinte, Maia Sandu a precizat că va numi în funcţie de procuror general doar o persoană integră, profesionistă şi care are calităţile necesare să pornească reforma adevărată a procuraturii.
Maia Sandu, liderul PAS
Maia Sandu, liderul PAS (captură foto / privesc.eu)

„Corupţia este cea mai mare problemă a Republicii Moldova, o spun cetăţenii, o confirmă sondajele, o spun experţii naţionali şi internaţionali, o spun partenerii noştri de dezvoltare”, a declarat liderul fracţiunii Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu în cadrul unei conferinţe de presă, în cadrul căreia a vorbit despre mimarea noii reforme a procuraturii.

Un lucru bine ştiut deja este faptul că în Moldova, cei mai mulţi actori politici aleg să îşi fure poporul atunci când ajung la guvernare în loc să fie model de moralitate şi bun simţ, consideră Sandu.

„În toţi aceşti ani lupta împotriva corupţiei a fost mimată. Politicienii corupţi nu doresc să-şi taie creanga de sub picioare. Dacă lupta împotriva corupţiei ar începe pe bune, clasa politică ar fi prima care ar suporta consecinţele, şi-ar pierde averea şi mai ales libertatea. Vedem astăzi ce eforturi titanice fac partidele de la guvernare pentru ca să rămână în continuare să ne conducă”, a adăugat candidatul PAS la prezidenţiale, conform privesc.eu.

Aceasta a ţinut să precizeze că primul lucru care s-ar afla pe agenda ei în cazul în care ar câştiga alegerile din 30 octombrie şi ar deveni preşedintele R. Moldova, este reformarea instituţiilor responsabile de luptă împotriva corupţiei. În opinia liderului PAS, cu toate că încă în februarie 2016 guvernarea a anunţat cu mult fast adoptarea noii legi a procuraturii, aceasta nu a intrat în vigoare în totalitate nici până în prezent.

„Ne-a spus atunci că este o reformă aşteptată de mai mult de 20 de ani, ceea ce este adevărat pentru că Republica Moldova încă în anul 1995 şi-a asumat angajamentul faţă de Consiliul Europei de a reforma instituţia Procuraturii, reconsiderând modelul sovietic şi transformând-o într-o instituţie de tip european. La 1 august majoritatea prevederilor acestei legi au intrat în vigoare cu excepţia articolului privind numirea procurorului general de către preşedintele ţării. Pe 22 septembrie 2016 a fost lansat concursul cu privire la selectarea procurorului general”, a menţionat Maia Sandu.

Deşi, în mod normal, ar fi fost necesară modificarea Constituţiei mai întâi, astfel încât procurorul general să fie numit de preşedintele ţării la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), acest lucru nu s-a întâmplat, de fapt. Mai mult decât atât, „guvernarea s-a îngrijit ca modificarea Constituţiei să se poată face doar după 3 noiembrie, adică după primul tur al alegerilor prezidenţiale”, cu toate că lansarea concursului cu privire la selectarea procurorului general a avut loc la 22 septembrie 2016.

În acelaşi timp, Sandu a ţinut să vorbească şi despre alte probleme observate în implementarea reformei procuraturii de către autorităţile de la Chişinău. Potrivit candidatului PAS, la prezidenţiale, prima problemă „ţine de credibilitatea instituţiei care organizează acest concurs, este vorba de Consiliul Superior al Procurorilor, întrucât, cei care au admis consolidarea acestui sistem corupt vor trebui să-l demoleze, lucru greu de imaginat.

„A doua problema este una de legalitate. Legea spune că membrii CSP se detaşează din funcţiile pe care le deţin. Această prevedere legală, nu este respectată. Din anumite surse am auzit că numele persoanei care urmează să fie selectată de CSP în funcţia de procuror este deja cunoscut”, a mărturisit Sandu, precizând că ar fi vorba de actualul vice-procuror, Eduard Harunjen, iar „o asemenea persoană nu poate să ajungă în funcţia de procuror general”.

"În acest context, vreau să reiterez următoarele. În calitate de preşedinte al RM voi numi în funcţie de procuror general doar o persoană integră, profesionistă şi care are calităţile necesare să pornească reforma adevărată a procuraturii. Dacă nu vom găsi o astfel de persoană în ţară, o vom căuta şi sunt sigură că o vom găsi peste hotare. Voi respinge orice candidatură propusă de CSP, indiferent dacă este vorba de prima nominalizare, a doua sau chiar a zecea, în cazul în care persoana va avea probleme de integritate sau vor exista semnale şi informaţii de mimare a concursului sau in procesul de selectare vor fi comise ilegalităţi”, a conchis Maia Sandu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe