Lituania rămâne cu ochii pe Moscova şi simulează un atac al “omuleţilor verzi”

Preşedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite.
Preşedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite. (FREDERICK FLORIN / AFP / Getty Images)
Andrei Popescu
08.05.2015

Lituania a lansat miercuri un exerciţiu militar care implică, printre altele, simularea unui atac asupra noului său terminal de gaz. Preşedinta ţării Dalia Grybauskaite a declarat că prin această mişcare doreşte să arate Kremlinului că micuţul stat se va apăra.

Scenariul este modelat după anexarea în 2014 a peninsulei ucrainene Crimeea de către soldaţii ruşi îmbrăcaţi în uniforme fără însemne şi în haine civile, care au ajuns să fie cunoscuţi sub numele de “omuleţii verzi” după ce, iniţial, Moscova le-a negat identitatea, conform Reuters.

Aproximativ 3.000 de soldaţi vor fi implicaţi în exerciţiul “Lightning Strike” din această săptămână, în care se va simula un răspuns la ocuparea de către grupuri armate a clădirilor guvernamentale, a depozitelor de arme şi a aeroporturilor – aşa cum s-a întâmplat în Crimeea şi alte părţi ale Ucrainei.

Exerciţiul a început în portul Klaipeda, unde a sosit în 2014 terminalul plutitor de gaz natural lichefiat (LNG). În cadrul exerciţiului a fost simulată o explozie la o conductă de gaz legată de terminal, în timp ce agenţii de securitate au avut de a face cu “manifestanţi” care au încercuit terminalul cu mai multe ambarcaţiuni mici.

Acest exerciţiu va ajuta la consolidarea reputaţiei preşedintei Grybauskaite ca o voce puternică de opoziţie împotriva Rusiei în cadrul Uniunii Europene şi a NATO, în condiţiile în care criza ucraineană izbucnită anul trecut a afectat intens relaţiile Moscovei cu Occidentul.

Lituania, Letonia şi Estonia sunt singurele foste state ale Uniunii Sovietice care au intrat atât în UE cât şi în NATO.

Toate aceste trei ţări deţin minorităţi etnice ruse şi se tem că ar putea fi expuse riscului unei invazii, din moment ce preşedintele rus Vladimir Putin a proclamat în 2014 că este dreptul Moscovei de a folosi forţa militară pentru a proteja vorbitorii de limbă rusă de pe întreg cuprins al fostei Uniuni Sovietice.

Grybauskaite a cerut în mai multe rânduri alianţei militare vestice să îşi amplifice prezenţa militară în zonă pentru a-şi demonstra determinarea în apărarea zonei Baltice.

Ţările NATO susţin că forţele ruse şi-au intensificat infiltrările aeriene şi maritime în teritoriul Baltic de la începerea crizei ucrainene. La rândul său, NATO a desfăşurat în ultima săptămână în apele nordice ale Europei unul dintre cele mai complexe exerciţii ale sale împotriva submarinelor.

Rusia susţine că şi-a apărat interesele naţionale prin protejarea cetăţenilor săi şi a “rudelor” din Ucraina. În plus, Moscova consideră că anexarea Crimeei a reprezentat o dorinţă a rezidenţilor ce s-a manifestat prin intermediul unui referendum, susţine Reuters. Acest referendum nu este recunoscut de Kiev şi Occident.

Mai mult, ţările occidentale au declarat că Rusia susţine - atât cu soldaţi cât şi cu arme - rebelii separatişti din estul Ucrainei, o acuzaţie pe care Moscova o neagă cu tărie.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor