Live SOCI 2014: Ceremonia de deschidere a Olimpiadei de Iarnă

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice Soci 2014 (Joe Scarnici / Getty Images)
Gina Zaragiu
07.02.2014

20:57 Ceremonia se încheie cu un spectaculos foc de artificii.

20:54 Flacăra olimpică de pe stadion a fost aprinsă

20:48 După 65.000 de kilometri parcurşi, flacăra olimpică intră în arena purtata de vicecampioana olimpică la tenis, Maria Şarapova. Aceasta îi înmânează flacăra Elenei Isinbaeva, după care torţa este trecută prin mâinile mai multor foşti mari sportivi ruşi şi sovietici.

20:40 Se rosteşte jurământul olimpic.

20:36 Se intonează imnul olimpic.

20:26 Vladimir Putin, declară deschise Jocurile Olimpice.

20:17 Preşedintele CIO, Thomas Bach, susţine un discurs în care laudă eforturile organizatorilor. Oficialul a făcut un călduros apel la toleranţă şi i-a rugat pe toţi cei prezenţi la JO să nu se bucure pe seama celorlalţi.

20:13 Preşedintele Comitetului de Organizare, Dmitri Cernişenko, a susţinut o scurtă alocuţiune, în care a prezentat eforturilor gazdelor pentru acest eveniment.

19:56 Este prezentată Revoluţia din 1917 când bolşevicii au luat puterea în Rusia. Culoarea roşie este din ce in ce mai prezentă. Au loc defilări care ne aduc aminte de nefasta perioadă comunistă.

19:49 Pe stadion are loc un spectacol ce arată epopeea rusă, care a fost împărţită în trei acte: Rusia medievală, Imperiul, şi secolul XX. Sunt aduse omagii oraşelor Kostroma, vârf de lance al rezistenţei în faţa invaziilor mongole şi tătare, Sankt Petersburg şi Moscova, lui Petru cel Mare şi avangardei artistice de la debutul secoului XX, ce i-a avut în prim-plan pe Kazmir Malevici şi Serghei Eisenstein.

19:35 Pe stadion a intrat o troică (unul din simbolurile ruseşti) care aduce Soarele.

19:30 Pe stadion au intrat cele trei mascote ale JO Soci 2014.

19:26 Sportivii iau loc in tribune.

19:23 Se termină defilarea sportivilor.

19:22 Intră pe stadion delegaţia ţării gazde compusă din 226 de sportivi - conform mediei internaţionale- , sau din 270 de sportivi - cea mai mare delegaţie vreodată - conform Rusiei.

19:13 A defilat delegaţia ţarii sfăşiată de proteste, Ucraina.

19:06 A defilat pe stadion delegaţia României care este compusă din 24 de sportivi: Schi alpin: Alexandru Barbu (slalom uriaş şi slalom), Ioan Achiriloaie (coborîre), Ania Caill (slalom super-uriaş, slalom, combinată), Schi fond: Timea Sara, Paul Pepene, Florin Pripici, Biatlon: Eva Tofalvi, Cornel Dumitru Puchianu, Sărituri cu schiurile: Iulian Pîtea, Patinaj artistic: Zoltan Kelemen; Skeleton: Dorin Velicu, Maria Mazilu, Sanie: Valentin Creţu (simplu, ştafeta), Nicolae Şovăială şi Alexandru Teodorescu (dublu sanie, ştafeta), Raluca Strămăturaru (simplu, ştafetă), Bob: Nicolae Istrate şi Florin Crăciun (dublu), Andreas Neagu, Paul Muntean, Dănuţ Moldovan, Bogdan Otavă (echipajul de 4), Maria Constantin şi Andreea Grecu (dublu).

19:04 La defilarea tradiţională a sportivilor şi antrenorilor, intr-un minut va intra pe stadion delegaţia României ce o va avea ca port-drapel pe biatlonista Eva Tofalvi, prezentă la cea de-a cincea Olimpiadă din carieră.

18:30 Începe parada atleţilor aşa cum este tradiţia, cu Grecia, care are 6 sportivi la Sochi, urmată de celelalte ţări, în ordine alfabetică.

18:25 Imnul Rusiei, urmat de o eroare: unul dintre cercurile olimpice nu s-a deschis! Cinci structuri în formă de fulgi de nea suspendate de acoperişul Stadionului Fisht din Soci ar fi trebuit să se deschidă şi sa se transforme în cercuri, apoi să se aprindă de la artificii, aşa cum s-a întamplat la repetiţii.

18:14 A început ceremonia de deschidere: http://epochtimes-romania.com/articles/2014/02/fotoslide_545.html

***

Cea de-a XXII-a ediţie a Jocurilor Olimpice de Iarnă a început cu o ceremonie de deschidere spectaculoasă la ora 20:14 la Stadionul Olimpic din staţiunea Soci, nu departe de Marea Neagră.

Jocurile Olimpice, care se vor termina la 23 februarie vor reuni sportivi din întreaga lume, ce se vor întrece în 98 de evenimente, aproximativ 2.900 de sportivi din 88 de ţări, fiind în competiţie pentru medalii la Jocurile Olimpice.

Este pentru prima dată de la destrămarea URSS în 1991 când Rusia va găzdui Jocurile Olimpice de Iarnă, iar potrivit specialiştilor, JO Soci 2014 sunt cele mai scumpe Jocuri Olimpice din istorie, cu un cost aproximativ 37 de miliarde de euro.

Ceremonia de deschidere va începe la 20:14 ora locală. Live streaming al ceremoniei de deschidere, va fi disponibilă pe site-ul oficial al Soci 2014 (http://www.sochi2014.com/en/news-the-opening-ceremony-of-the-olympic-winter-games-în-sochi-live-here-starts-at-20-14).

În ţara gazdă, cei care nu au un bilet la deschiderea JO pot urmări ceremonia de la diferite site-uri live în diferite oraşe din ţară. Site-urile au fost echipate cu scene, ecrane imense şi lumini pentru a permite locuitorilor oraşelor să vizioneze Jocurile împreună.

Evenimente

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci 22-lea începe cu un spectacol spectaculos de coregrafie, dans, balet, spectacole de circ şi acrobaţie. În timpul ceremoniei, campionul de bob veteran rus Alexander Zubkov va purta drapelul rus, potrivit Comitetului Olimpic din Rusia.

"Sunt foarte mulţumit şi fericit că mi-a fost încredinţată o astfel de misiune. Este minunat să ştiu că ţara mă susţine", a declarat Zubkov, el însuşi un pretendent la medalii la Jocurile Olimpice de la Soci.

Un spectacol pre-ceremonie a început la ora 19, şi a putut fi vizualizat doar de către publicul de pe stadion.

Sosirea torţei, care a vizitat şi spaţiul cosmic, şi aprinderea flacărei olimpice, va marca deschiderea Jocurilor Olipmice. Numele purtătorului final al torţei rămâne un secret bine păzit.

Tribunele vor fi teatrul unui alt spectacol

Vladimir Putin va fi gazdă pentru 44 de lideri mondiali, printre care secretarul general ONU, Ban Ki-moon. Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici, contestat pe străzile din Kiev, va fi alături de Putin, la fel ca liderul chinez Xi Jinping. Primul ministru turc Recep Tayyip Erdogan şi omologul său japonez Shinzo Abe vor asista şi ei la ceremonie şi vor profita de ocazie pentru a participa la discuţii bilaterale cu Kremlinul. Şi mai controversaţi, preşedintele bielorus Alexandre Lukacenko şi Leonid Tibilov, preşedintele regiunii speratiste georgiene Osetia de Sud, recunoscută de Moscova, vor avea locurile lor în tribune. Victor Ponta, premierul României, se va afla şi el in tribunele de la Soci.

Primul ministru britanic David Cameron, preşedintele francez Francois Hollande şi cel german, Joachim Gauck, vor fi absenţi, la fel şi preşedintele american Barack Obama şi cancelarul german Angela Merkel.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor