Londra trimite forţe militare suplimentare în Bahrain pe fondul tensiunilor cu Iranul

Distrugătorul britanic HMS Duncan.
Distrugătorul britanic HMS Duncan. (Wikipedia.org)

Marea Britanie trimite trupe suplimentare în Bahrain pentru protejarea navelor britanice, pe fondul amplificării tensiunilor cu Iranul în Golful Persic, potrivit rapoartelor media.

Personalul militar suplimentar se va alătura Comandamentului Componentei Maritime a Marii Britanii, a susţinut Sky News.

Tensiunile dintre Marea Britanie şi Iran s-au amplificat în urmă cu câteva zile, când Teheranul a declarat că Gărzile Revoluţionare Islamice Iraniene au confiscat petrolierul sub pavilion britanic Stena Impero în Strâmtoarea Ormuz, un canal maritim strategic care leagă Golful Oman de Golful Persic.

Confiscarea petrolierului Stena Impero a avut loc la aproximativ 2 săptămâni după ce Marina Regală britanică a ajutat la capturarea petrolierului iranian Grace 1 în largul coastei Gibraltarului, nava fiind suspectată că transporta petrol iranian spre Siria, încălcând astfel sancţiuni impuse de UE împotriva regimului din Damasc. Poliţia i-a arestat pe căpitanul şi ofiţerul şef al navei în 11 iulie în cadrul investigaţiei privind acea situaţie. O instanţă a prelungit detenţia lor până în 15 august.

Tensiunile dintre cele două ţări se vor amplifica şi mai mult după ce a doua navă de luptă britanică a ajuns în Golful Persic. Nava a sosit în condiţiile în care Iranul a declarat că propunerea făcută de Londra privind crearea unei misiuni maritime conduse de europeni în Golf este “provocatoare”, potrivit RFE/RL.

Ministerul britanic al Apărării a afirmat că distrugătorul HMS Duncan s-a alăturat fregatei HMS Montrose pentru a “susţine trecerea în siguranţă a navelor sub pavilion britanic” prin Strâmtoarea Ormuz.

Pe de altă parte, Ali Rabiei, purtător de cuvânt al guvernului iranian, a declarat anterior că intenţia britanicilor de a trimite o flotă europeană în Golful Persic “poartă un mesaj ostil”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe