Lovitură de teatru în Parlament. UDMR nu va mai vota moţiunea de cenzură contra Guvernului Grideanu

Parlamentarii UDMR nu vor mai vota în favoarea moţiunii de cenzură prin care PSD vrea să îşi dărâme propriul guvern. Motivul? Negocierile cu PSD au picat, pe fundalul indignării opiniei publice şi chiar a unor membri marcanţi de partid.
Kelemen Hunor(UDMR),
Kelemen Hunor(UDMR), (Florin Chirila/Epoch Times)

UPDATE: Liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu a confirmat şi el, la Parlament, că discuţiile cu UDMR ”s-au închis.”

* * *

UDMR nu va vota moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, a anunţat marţi senatorul Tanczos Barna, după ce PSD şi formaţiunea lui Kelemen Hunor nu au căzut la un acord cu privire la proiectul privind scăderea pragului de reprezentare a minorităţilor pentru folosirea limbii materne în administraţie.

Potrivit lui Barna, atâta timp cât toate negocierile au picat cu PSD, UDMR nu are de ce să intre în ”cearta internă” a social-democraţilor.

”Din moment ce înţelegerea de ieri nu mai este în picioare, din moment ce PSD a propus retragerea de pe ordinea de zi a tuturor proiectelor de legi pe care le-am stabilit ieri la discuţiile de dimineaţă, nu avem absolut niciun motiv să ne implicăm în această ceartă internă a PSD”, a declarat, pentru Mediafax, Tanczos Barna.

Barna a mai precizat că nu crede că vor mai avea loc şi alte negocieri între UDMR şi coaliţia PSD-ALDE, însă Uniunea nu a decis încă dacă parlamentarii formaţiunii vor fi prezenţi în sală la votul pentru moţiunea de cenzură şi se vor abţine de la vot, sau dacă nu vor participa la şedinţă.

La rândul său, senatorul Cseke Attila, liderul grupului UDMR, a anunţat şi el retragerea de pe ordinea de zi a plenului Senatului a proiectului de lege privind declararea zilei de 15 martie ca sărbătoare a comunităţii maghiare din România, proiect criticat aprins de opoziţie şi de societatea civilă, având în vedere că la respectiva dată, în 1848, Dieta de la Pesta vota alipirea Transilvaniei la Ungaria.

"S-a făcut o propunere de către grupul PSD, grupul UDMR a fost categoric împotrivă, pentru că termenele procedurale la mai multe proiecte legislative sunt expirate, adică noi trebuia să dezbatem în plenul Senatului câteva proiecte legislative care au termen de depunere a proiectului expirat de o lună, o lună şi jumătate. Ele au fost solicitate la retragere, iar în ceea ce priveşte legea privind 15 martie, care are raport depus de către Comisia de raportare şi unde nu a fost un vot împotrivă în comisii, şi la acest proiect s-a solicitat retragerea de pe ordinea de zi. Evident că noi am fost împotriva acestui demers", a declarat Cseke Attila, preluat de Agerpres, în Parlament.