Ludovic Orban despre legea electorală: "Simt un boicot, în principal din partea PSD"

Ludovic Orban
Ludovic Orban (Epoch Times România)

Prim-vicepreşedintele PNL Ludovic Orban a acuzat joi un ”boicot ascuns” al PSD, acuzânadu-i pe social democraţi că nu vor ca viitoarele alegeri locale să se desfăşoare în baza noii legi electorale, care ar trebui adoptată până cel târziu 1 iunie 2015, relatează Mediafax.

La două zile după ce preşedintele Klaus Iohannis a declarat că, după sărbători, va avea noi consultări cu partidele politice, pe tema justiţiei, Orban a afirmat că ”dacă va organiza o întâlnire cu partidele politice, preşedintele va face consultările pe tema adoptării Codului electoral” şi a precizat că doreşte să tragă un semnal de alarmă cu privire la legea alegerilor locale ”care se află într-o urgenţă reală”.

Adoptarea acestei legi trebuie făcută până cel târziu 1 iunie 2015, dacă se doreşte ca alegerile din 2016 să se organizeze în baza ei, a precizat liberalul, reamintind că există o exigenţă constituţională cu privire la modificarea legislaţiei electorale, care trebuie făcută cu cel puţin un an de zile înainte de data alegerilor.

În acest context, Orban a acuzat un boicot ascuns din partea formaţiunilor politice, în principal un boicot din partea PSD, care, în opinia sa, nu îşi doreşte ca viitoarele alegeri locale să fie organizate în baza noii legi adoptate de Comisia de Cod Electoral”.

”Aş vrea să trag un semnal de alarmă şi cred că ar fi foarte potrivită o consultare organizată de preşedintele României, pentru că simt un boicot, nu făţiş, ci un boicot ascuns din partea formaţiunilor politice, în principal un boicot din partea PSD, care, în opinia mea, nu îşi doreşte ca viitoarele alegeri locale să fie organizate în baza noii legi adoptate de Comisia de Cod Electoral”, a declarat Orban.

Potrivit lui Orban, boicotul este evident prin modul în care se procedează, în Senat, prima cameră sesizată în cazul legilor electorale, unde ”proiectul de lege a fost transmis spre avizare la mai multe comisii, inclusiv la cea de drepturile omului."

Potrivit liberalului, Senatul nu va începe dezbaterea în plen înainte de 1 mai adăugând că, în opinia sa, aceasta înseamnă că legea nu va putea fi adoptată în timp util, având în vedere că după adoptarea legii, mai există un termen pentru atac la Curtea Constituţională şi de asemenea există un termen în care preşedintele poate să promulge legea.

Reamintim că la începutul lunii martie Comisia de Cod Electoral a finalizat proiectul de lege privind partidele politice şi proiectele privind alegerile locale şi finanţarea partidelor. Mai multe pe acest subiect puteţi citi aici.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne