M.Britanie cere amendarea Convenţiei europene pentru drepturile omului

Guvernul britanic cere o amendare importantă a Convenţiei europene pentru drepturile omului, astfel încât tribunalele naţionale să aibă un cuvânt mai important de spus, relatează BBC News.

Miniştrii britanici au promis în repetate rânduri că vor profita de preşedinţia Consiliului Europei pentru a impune o reformă la Strasbourg.

Ei au pus în prezent în circulaţie un document detaliat ce prezintă planurile privind Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO), potrivit BBC. Documentul reprezintă baza pentru negocieri înainte de summitul de la Brighton, din aprilie.

Potrivit proiectului, CEDO nu va putea examina cazuri care "sunt identice ca substanţă cu unul analizat de o instanţă naţională". Excepţia ar putea fi atunci când "un tribunal naţional a făcut o greşeală clară în interpretarea Convenţiei" sau dacă dosarul "generează întrebări importante în legătură cu modul în care a fost interpretată sau aplicată Convenţia".

Ceea ce ar însemna că mult mai puţine cazuri ar ajunge la Straborug.

De asemenea, Londra propune ca petenţii să aibă mult mai puţin timp să se adreseze Curţii Europene - numai două, trei sau patru luni de când o instanţă naţională îşi anunţă decizia finală, faţă de şase luni în prezent.

Documentul propus de Marea Britanie prevede o modificare a Convenţiei europene care să includă două principii de bază. Primul este cel al subsidiarităţii, adică deciziile ar trebui luate la cel mai scăzut nivel posibil. Cel de al doilea este "marja de apreciere", adică guvernele naţionale ar trebui să aibă o marjă mai mare de manevră în ceea ce priveşte aplicarea deciziilor instanţei.

De asemenea, Londra propune o nouă procedură, pentru ca tribunalul de la Strasbourg să ofere opinii consultative, care să nu aibă caracter obligatoriu pentru instanţele naţionale.

În plus, mai mulţi judecători ar trebui numiţi pentru a se ocupa de numeroasele cazuri din urmă.

Documentul cere şi înfiinţarea unei comisii noi, pentru a reanaliza viitorul instanţei şi Convenţiei.

Guvernul britanic este supus la presiuni puternice pentru a reduce prerogativele CEDO. Mulţi parlamentari şi alegători se opun deciziilor recente ale instanţei, de a bloca extrădarea celricului radical Abu Qatada şi de a le permite deţinuţilor să voteze.

Însă propunerile Londrei sunt controversate şi ar avea nevoie de aprobarea tuturor celor 47 de state membre la summitul de la Brighton, pentru a intra în vigoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe