Macovei: Am cerut de foarte multe ori deschiderea dosarului Panait

Monica Luiza Macovei
Monica Luiza Macovei (Epoch Times România)

Europarlamentarul Monica Macovei a declarat vineri, pe blogul personal, că a cerut de foarte multe ori deschiderea dosarului Panait, un tânăr procuror care instrumentase mai multe dosare de corupţie din guvernarea Năstase şi care a fost găsit mort, pe carosabilul străzii din faţa blocului său, la 10 aprilie 2002, după ce a căzut de la etajul 10 al apartamentului său. Potrivit informaţiilor din presă, Panait s-a confruntat cu presiuni mari din partea celor care voiau să blocheze anchetele.

„Am cerut de foarte multe ori deschiderea dosarului Panait. În orice moment este oportună redeschiderea unui dosar în care a murit un om. Am fost întrebată, în emisiunea 100% din 22 aprilie 2014, la postul B1 Tv, despre demersurile mele, ca ministru, privind redeschiderea dosarului în care a fost cercetată moartea procurorului Cristian Panait. Întrucât se dezbate mult pe această temă acum, redau aici răspunsul meu”, a precizat Monica Macovei.

Întrebată de Robert Turcescu de ce nu a cerut, la momentul la care era ministru al Justiţiei, redeschiderea dosarului Panait, despre care „începe iarăşi să se vorbească puternic în ultimele zile”, Monica Macovei a replicat: „Dar de unde ştiţi că n-am cerut? Sigur că am cerut, citiţi presa acelor vremuri, în 2005. În 2005, în ianuarie şi februarie 2005, eu am devenit ministru pe 29 decembrie 2004, deci ianuarie, imediat. În ianuarie şi februarie am cerut oral şi apoi am cerut în scris la CSM, a fost o şedinţă cu scandal, pentru că cei de la CSM nu voiau şi spuneau că este totul ok, eu am cerut sancţionarea disciplinară a domnului Picioruş, din câte reţin, care instrumentase dosarul. Şi apoi am trimis o scrisoare, am cerut procurorului-general de atunci, Botoş, să redeschidă ancheta. Ministrul Justiţiei nu face anchete. Şi i-am dat un termen. El a spus că ancheta este bună, eu i-am trimis iar o scrisoare deschisă. Deci am cerut de foarte multe ori deschiderea dosarului Panait”.

Macovei a cerut redeschiderea dosarului pentru că, în opinia ei, erau lucruri nelămurite, dând exemplu faptul că în ziua în care a murit Panait, „în care s-a sinucis sau a fost „sinucis”, vorbise la telefon de 12 ori cu doamna Rodica Stănoiu”. Apoi nu era lămurit nici ce vizite a primit Panait, „se spunea că Picioruş îl tot vizita în ziua respectivă”, a adăugat europarlamentarul.

„Şi altele, erau lucruri nelămurite în dosar, şi multe suspiciuni. În orice moment este oportună redeschiderea unui dosar în care a murit un om. Şi vă aduc aminte că, tot la iniţiativa mea, omorul a devenit imprescriptibil dacă se dovedeşte că este omor”, a subliniat Macovei.

„Uitaţi un titlu din 23 iulie, din presa de atunci (2005, n.r.) „Macovei a cerut din nou – din nou – redeschiderea dosarului Panait”, a încheiat europarlamentarul.

Procurorul de 29 de ani, Cristian Panait, a fost găsit mort la 10 aprilie 2002, după ce a căzut de la etajul 10 al apartamentului său, unde locuia împreună cu mătuşa sa. Potrivit ziarului german Frankfurter Allgemeine Zeitung care a anchetat cazul, la vremea respectivă Panait investiga un scandal de corupţie în care erau vizaţi apropiaţi ai lui Adrian Năstase, iar căderea sa de la etaj a avut loc, potrivit mătuşii sale, la foarte scurt timp după ce acesta fusese vizitat de colegul său de serviciu Victor Ponta, pe atunci şef al Corpului de Control al guvernului Năstase.

Procurorii au deschis atunci un dosar penal în care procurorul Victor Ponta era singurul suspectat de asasinarea lui Panait, însă în scurt timp a fost avansată versiunea oficială potrivit căreia procurorul Panait s-ar fi sinucis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne