Macovei culege roadele susţinerii lui Iohannis. Liberalul somat să respecte prevederile acordului

Monica Luiza Macovei
Monica Luiza Macovei (Epoch Times România)

Europarlamentarul Monica Macovei i-a trimis miercuri o scrisoare preşedintelui ales al României, Klaus Iohannis, în care îl îndemna să respecte două dintre angajamentele asumate public în baza acordului semnat înaintea turului doi al prezidenţialelor - modificarea legii partidelor în sensul liberalizării vieţii politice şi introducerea votului electronic şi a votului prin corespondenţă.

Klaus Iohannis a acţionat deja pentru îndeplinirea altor două puncte din acordul semnat cu Macovei, intitulat "Acordul pentru salvarea statului de drept şi a democraţiei în România", respectiv respingerea legii amnistiei şi graţierii, şi ridicarea imunităţii unor parlamentari.

"Domnule Preşedinte Klaus Iohannis, aţi declarat că aţi auzit vocea străzii. Şi eu am auzit-o la Bucureşti, Cluj, Timişoara, Sibiu, Constanţa etc. şi de la românii din Paris, Londra, Viena, München, Torino, New York şi multe alte oraşe ale lumii. Am stat pe 16 noiembrie 8 ore în stradă, la coadă la vot, alături de românii din Londra. Toţi mi-au spus de nemulţumirea lor privind cartelizarea vieţii politice româneşti şi de faptul că este încă posibil în România anului 2014 ca prin pârghii guvernamentale să blochezi votul românilor", şi-a început aceasta scrisoarea.

Mulţumită de atitudinea şi rezultatele obţinute de Iohannis până în prezent, Macovei îi propune acestuia să lucreze împreună pentru ca o astfel de situaţie să nu se mai repete şi să devină istorie.

"Astăzi, vă rog să solicitaţi Parlamentului adoptarea, până la sfârşitul lunii decembrie 2014, a proiectului de lege privind liberalizarea vieţii politice, pe care vi-l trimit ataşat, şi care va permite înfiinţarea partidelor politice cu minim 3 membri, aşa cum este în majoritatea ţărilor europene. De asemenea, vă rog să solicitaţi Parlamentului adoptarea, până la sfârşitul lui februarie 2015, a unei legi care să permită "votul la distanţă" - electronic şi prin corespondenţă - pentru toţi românii din ţară şi străinătate", a solicitat europarlamentarul.

Posibilitatea de a-ţi înfiinţa partid cu doar trei membri reprezintă practic deschiderea largă a porţilor Parlamentului pentru societatea civilă, în timp ce introducerea "votului la distanţă" ar duce la deblocarea unui electorat de 2-3 milioane de români aflaţi în Diaspora, genul de electorat care nu este aşa uşor manipulabil şi care, odată conectat la viaţa politică din ţară, ar putea da startul modernizării rapide a României.