Macovei: Rusia foloseşte forţa împotriva R.Moldova pentru parcursul european

Monica Luiza Macovei, conferinţă de presă la sediul PDL
Monica Luiza Macovei, conferinţă de presă la sediul PDL (Epoch Times România)

Europarlamentarul Monica Macovei a transmis joi o declaraţie de presă pentru Epoch Times România în care precizează că la ordinul liderului separatist, Evgheni Şevciuk, armata transnistreană se află în stare de alertă maximă. Totodată, Şevciuk vrea ca legislaţia Federaţiei Ruse să fie aplicată în regiunea transnistreană.

Această iniţiativă reprezintă de fapt, declaraţia regiunii separatiste Transnistrene de aderare la spaţiul Federaţiei Ruse.

Monica Macovei menţionează că violenţele forţelor separatiste din Tiraspol au atins joi şi profesorii şi elevii din Liceul de limba română Lucian Blaga din Tiraspol.

Macovei a afirmat :"L-am sunat pe domnul Ion Iovcev, directorul liceului care a fost interogat, alături de cei doi directori adjuncţi, peste două ore de ofiţeri ai autorităţilor din Tiraspol. În cuvintele domnului Iovcev “în biroul meu au intrat patru persoane: doi ofiţeri miliţieni, un ofiţer KGB, un operator video şi unul care stătea la uşă.” Doamna Pădurean, director adjunct a fost agresată de ofiţeri, fiindcă a încercat să filmeze acţiunea acestora, iar doamnei Andrieş, celălalt director adjunct, i-au întors mâinile la spate în timp ce aceasta ajută la salvarea înregistrării. “Suntem ostatici”, mi-a spus directorul Iovcev.

Acţiunile în forţă nu se opresc aici, conducerea Liceului “Lucian Blaga” urmând să fie cercetată de o comisie specială administrativă pe 11 decembrie 2013."

Fostul ministru al justiţiei a menţionat că "agresivitatea cu care autorităţile au intervenit la liceul de limba română din Tiraspol transmite un semnal clar că apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană este sancţionată cu forţa de Federaţia Rusă".

Monica Macovei precizează că în perioada următoare va fi cel mai greu şi că Republica Moldova trebuie ajutată şi încurajată să reziste presiunilor Federaţiei Ruse pentru a nu ajunge în aceeaşi situaţie cu Ucraina, care, deşi a parafat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, a fost returnată din drumul european de Federaţia Rusă.

Ea subliniază că "forţa şi violenţa caracterizează sistemul în care Federaţia Rusă invită sau forţează oamenii să intre".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne