MAE nu a autorizat transferuri de armament către Siria

Sigla Ministerului Afacerilor Externe (Mihuţ Savu / Epoch Times)
Loredana Diacu
02.11.2013

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a informat vineri că nu a autorizat transferuri de armament către Siria sau persoane fizice şi organizaţii reprezentând societatea civilă.

Declaraţia vine ca urmare a informaţiilor apărute în presa suedeză, care a relatat că un fost imam al uneia dintre cele mai mari moschei din Suedia a trimis ilegal în Siria, în ultimul an şi jumătate, o cantitate uriaşă de armament, care era cumpărat în principal din Libia, dar şi din ţări europene precum Bosnia şi România.

MAE afirma că "România respectă cu stricteţe regimurile de sancţiuni internaţionale impuse de Organizaţia Naţiunilor Unite, Uniunea Europeană sau de Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa".

Diplomaţia română mai precizează că "Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul pentru Controlul Exporturilor, ca autoritate naţională de control al operaţiunilor cu produse militare, nu a autorizat astfel de transferuri către Siria sau persoane fizice şi organizaţii reprezentând societatea civilă. Autoritatea naţională de control al exporturilor aprobă transferuri de produse militare numai pe baza unor garanţii de utilizare finală, confirmate de autorităţile competente din ţările de destinaţie"

De asemenea, având în vedere informaţiile apărute în presa suedeză o posibilă deturnare către Siria de armament provenit din România, MAE îşi exprimă întreaga disponibilitate de a colabora cu parternii suedezi pentru verificări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor