"Mafiile din munţi şi acoliţii lor să înţeleagă că le-a venit sfârşitul!" - Protest în Parcul Retezat

Păduri masacrate
Păduri masacrate (Matt Cardy / Getty Images)

Zeci de activişti de mediu din toată ţara au pornit sâmbătă din Haţeg spre Parcul Naţional Retezat, în cadrul unei acţiuni de protest împotriva defrişărilor abuzive.

Evenimentul, organizat pe Facebook, a avut drept factor declanşator agresiunea împotriva preşedintelui asociaţiei Agent Green şi a mai multor tineri care au fost atacaţi duminica trecută, în timp ce încercau să documenteze pe teren proiectul hidrocentralei de pe Râul Alb, din Geoparcul Dinozaurilor din Ţara Haţegului precum şi tăierile abuzive de păduri din zonă.

Intitulat Mobilizare naţională în Parcul Retezat! Uniţi împotrivă mafiei din munţi, protestul de astăzi şi-a propus să atragă atenţia atât asupra tăierilor de păduri cât şi asupra construcţiei de microhidrocentrale pe Râul Alb din Retezat, unul dintre puţinele râuri pe care omul nu a intervenit.

Potrivit lui Alexandru Alexe, unul din organizatorii evenimentului, deşi factorul declanşator al protestului de sâmbătă este agresiunea împotriva activiştilor de mediu, putem vorbi de o întreagă campanie de reformare din temelii a cadrului legislativ vizând exploatările forestiere şi protecţia mediului în general.

"Vrem alt Cod Silvic! Am susţinut Codul Silvic întors de Iohannis în Parlament doar fiindcă prevedea de limitare la 30% a prelucrării unei specii de lemn de către un operator economic. Nu este însă suficient. Vrem ca politicienii să vadă pădurile drept o resursă strategică, nu să se uite la fiecare copac ca la un mănunchi de bani!", a declarat Alexe pentru Epoch Times.

"Am fost pe masivul Retezat şi am văzut suprafeţe uriaşe tăiate la ras! Pădurile nu sunt doar o resursă ci sunt Plămânul Verde al ţării. Politicienii sunt iresponsabili, când defrişăm, scobim plămânii verzi ai României pentru bani. Aşa cum am luptat pentru Roşia Montană, vom lupta şi pentru păduri!", a adăugat Alexe.

Acţiunea din Parcul Naţional va continua cu un protest în centrul oraşului Deva, spre care activiştii se îndreptau la ora redactării acestei ştiri.

Campania nu se va opri aici, ci va continua cu ample proteste pe 5 şi respectiv 7 iunie. Pe 5 iunie, de ziua Mediului, cetăţenii îşi vor apăra pădurile în faţa Ministerului Mediului iar pe 7 iunie, tot în Capitală, este programat un marş pentru păduri, având ca punct de pornire Piaţa Universităţii, a precizat Alexe. Mai mult, acţiunile societăţii civile nu se vor rezuma la proteste ci se vor desfăşura pe mai multe planuri, pe termen lung, până la adoptarea unor legi care să nu mai permită distrugerea pădurilor.

"Mafiile din munţi şi acoliţii lor să înţeleagă că le-a venit sfârşitul!" a adăugat Alexe, precizând că după ce au luptat pentru Roşia Montană şi au fost în Parcul Naţional Retezat, activiştii au acum în vizor zona Caransebeş, unde mafia pădurilor este ceva îngrozitor.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră deFacebook.