Maia Sandu cere organizarea unui miting la Chişinău, pentru apărarea democraţiei

Maia Sandu
Maia Sandu (Epoch Times România)

Maia Sandu, şefului guvernului nou învestit şi încă nerecunoscut de o serie de membri marcanţi ai structurilor de forţă de la Chişinău, a cerut astăzi cetăţenilor moldoveni să iasă în stradă în capitala Republicii Moldova pentru a apăra democraţia.

"Duminică, la ora 11:00, vă chemăm în faţa Parlamentului. Veniţi din toate colţurile ţării într-un Marş al Poporului ce a câştigat în faţa urii, fricii şi dictaturii.

Datorită dvs. dictatorul a căzut! Datorită rezistenţei, curajului şi votului dvs., astăzi putem spune că Plahotniuc a fost învins. Astăzi avem un Parlament legitim şi un Guvern învestit datorită votului dvs. din 24 februarie."

Maia Sandu a ţinut ieri o declaraţie de presă în care i-a avertizat "pe toţi cei care încalcă premeditat Constituţia şi execută ordine ilegale extrem de grave" că pedepsele pentru destabilizarea instituţiilor sunt grave.

"Din păcate, uzurpatorul refuză să respecte voinţa poporului şi vrea să arunce ţara în haos. Plahotniuc ignoră şi recomandările partenerilor internaţionali. Este foarte grav că până şi judecătorii de la Curtea Constituţională îl ascultă orbeşte, încălcând Constituţia. Un singur om este gata să sacrifice o ţară-ntreagă ca să-şi salveze averile şi să-şi menţină puterea prin teroare."

Sandu, împreună cu ministrul de Interne al noului guvern moldovean, recunoscut de Rusia, ţările din UE şi, într-un final, de Bucureşti, au cerut cetăţenilor republicii să iasă în stradă.

"Duminică, la ora 11.00, veniţi în faţa Parlamentului din toată ţara în Marşul Poporului, pentru a arăta lumii întregi că Republica Moldova a învins! Iar dictatura de care părea imposibil să ne debarasăm a fost dărâmată.

Eliberarea ţării de Plahotniuc este victoria voastră! Este o victorie pe care nimeni nu este în drept să ne-o fure. Nimeni şi nimic nu poate opri poporul care are dreptatea şi legea de partea sa, dar fiţi vigilenţi, pentru ca regimul Plahotniuc va face tot ce-i stă în puteri ca să vă împiedice să veniţi la Marşul Poporului. Vor încerca să oprească transportul public, vor ameninţa şoferii, vor bloca străzi."

Chişinăul se află într-un impas după ce forţele pro occidentale ale Moldovei au încheiat un pact cu cele pro-ruse formând un guvern de coaliţie. Noul Parlament a desemnat un guvern, condus de Maia Sandu, care, însă, este nerecunoscut de unele instituţii de forţă care au rămas loiale oligarhului Vladimir Plahotniuc.

Andrian Candu, vicepreşedinte al Partidului Democrat, controlat de Plahotniuc, efectuează o vizită de urgenţă neplanificată la Washington, în ciuda faptului că Ambasada SUA şi-a exprimat susţinerea pentru noul guvern ales democratic.